Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Súdna rada prijala návrh na kandidátku na sudkyňu Všeobecného súdu EÚ

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Úlohou všeobecného súdu je poskytovať výklad právnych predpisov EÚ, aby sa zabezpečilo ich rovnaké uplatňovanie vo všetkých členských krajinách Únie.

Bratislava 30. júna (TASR) - Súdna rada prijala do štvrtka jeden návrh na kandidátku na sudkyňu Všeobecného súdu EÚ. Členka súdnej rady Elena Berthotyová navrhla na zvolenie sudkyňu a predsedníčku senátu Najvyššieho správneho súdu SR Katarínu Benczovú. TASR to potvrdila hovorkyňa Kancelárie Súdnej rady SR Veronika Müller.

"Osobne nepoznám navrhnutú kandidátku inak iba z výberového konania na najvyšší správny súd. Dôverujem však členke súdnej rady Elene Berthotyovej, ktorá si isto overila, či jej kolegyňa spĺňa aspoň v základnom ponímaní požiadavky kladené na funkciu sudkyne všeobecného súdu," uviedol predseda Súdnej rady SR Ján Mazák. Ako dodal, dosť o kandidátke vypovedá, že je predsedníčkou senátu Najvyššieho správneho súdu SR.

"Ide o nomináciu na veľmi náročný medzinárodný justičný post. Sudca Všeobecného súdu EÚ koná a rozhoduje vo veciach, ktoré právne ovplyvňujú celú Úniu," pripomenul Mazák. Podľa neho tomu zodpovedajú aj požiadavky na samotného kandidáta, ako je znalosť práva Európskej únie, relevantná právna prax na vysokých právnických pozíciách, výborná znalosť francúzštiny ako pracovného jazyka, schopnosť pracovať v multikulturálnom justičnom prostredí a veľké pracovné nasadenie.

"Splnenie týchto kritérií posudzuje osobitný panel siedmich bývalých členov Súdneho dvora alebo najvyšších súdov členských štátov, zriadený podľa Zmluvy o fungovaní EÚ," vysvetlil predseda Súdnej rady SR. Odporúčanie panelu je v konečnom dôsledku rozhodujúce pre vymenovanie kandidáta za sudcu.
Na archívnej snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Mazák zároveň reagoval aj na nízky počet návrhov na kandidáta na sudcu Všeobecného súdu EÚ. Samotné voľby museli byť opätovne vyhlásené, keďže súdna rada nedostala žiaden návrh na kandidáta na sudcu. "Vo výberovom procese nemôžeme očakávať nával kandidátov. Opak je pravdou. Po nedobrých skúsenostiach s odmietnutím viacerých našich kandidátov už každý zvažuje, či dokáže vyhovieť nárokom, ktoré kladie funkcia sudcu všeobecného súdu," dodal Mazák.

Voľby na kandidáta na sudcu Všeobecného súdu EÚ sa majú uskutočniť 17. augusta. Súčasný mandát uplynie 26 národným sudcom Všeobecného súdu EÚ 31. augusta 2022. Slovensko už druhé funkčné obdobie zastupuje Juraj Schwarcz, ktorému tiež uplynie mandát.

Úlohou všeobecného súdu je poskytovať výklad právnych predpisov EÚ, aby sa zabezpečilo ich rovnaké uplatňovanie vo všetkých členských krajinách Únie. Rozhoduje tiež právne spory medzi vládami členských štátov a inštitúciami EÚ. Obrátiť sa naň môžu i jednotlivci, spoločnosti alebo organizácie.