Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Súdna rada rozhodla o preložení ďalších sudkýň na nové správne súdy

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Už vlani v decembri preložila ďalších ôsmich sudcov.

Bratislava 19. januára (TASR) - Súdna rada SR rozhodla na januárovom zasadnutí o preložení siedmich sudkýň na vznikajúce správne súdy. Po dve sudkyne preložila s účinnosťou od 1. júna na košický i bratislavský správny súd a tri sudkyne na banskobystrický správny súd. Vlani v decembri preložila ďalších ôsmich sudcov. TASR o tom informovala hovorkyňa Kancelárie Súdnej rady SR Veronika Müller.

"Záujem sudkýň a sudcov o pôsobenie na novozaložených správnych súdoch sa zintenzívnil do tej miery, že nepochybujem o tom, že začnú riadne fungovať od 1. júna 2023," priblížil predseda Súdnej rady SR Ján Mazák.

Ozrejmil, že v prípade sudcov, ktorí pôsobili pred preložením v správnych kolégiách krajských súdov a prevažne rozhodovali v správnom súdnictve, by malo do troch mesiacov od ich preloženia prísť k vykonaniu dohľadu nad spĺňaním predpokladov sudcovskej spôsobilosti. Ostatní uchádzači z radov sudcov musia mať vykonaný dohľad už pri preložení.

Na prelome rokov sa konali pred výberovými komisiami výberové konania na obsadenie voľných miest sudcov vznikajúcich správnych súdov. Z radov nesudcov uspeli ôsmi uchádzači na bratislavský správny súd, piati uchádzači na banskobystrický a traja na košický správny súd.

"Výberové konania sú náročné, napokon správne súdnictvo si vyžaduje znalosti, skúsenosti a sudcovské zručnosti tak, ako každý druh súdnictva. A tomu zodpovedajú výsledky. Nájdu sa totiž uchádzači, ktorí si v celom rozsahu neuvedomujú náročnosť pôsobenia v slovenskej justícii," podotkol Mazák. Ako ďalej uviedol, úspešní kandidáti budú preverení Súdnou radou SR v súlade s požiadavkami zákona s dôrazom na majetkové pomery a sudcovskú spôsobilosť.

Správne súdy by mali začať fungovať v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach od 1. júna 2023. Ich vznik priniesla reforma súdnej mapy. Sudcovia, ktorí majú záujem o pôsobenie na jednom z troch vznikajúcich správnych súdov, si môžu podávať žiadosť o preloženie.