Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Súdna rada skončila verejné vypočutie kandidátov na sudcov NSS SR

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Posledný deň verejného vypočutia prestúpili pred Súdnu radu šiesti uchádzači.

Bratislava 14. apríla (TASR) - Súdna rada v stredu popoludní skončila verejné vypočutie uchádzačov na 29 voľných miest sudcov Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR. Dovedna pred Súdnu radu predstúpilo 30 uchádzačov. Výsledky výberového konania budú známe po verejnom hlasovaní vo štvrtok (15. 4.) po 15.00 h.

Prvých 15 uchádzačov vypočula Súdna rada počas minulého týždňa. Od pondelka (12. 4.) postupne vypočula docentku práva Andreu Erdösovú, advokátku Zuzanu Čížovú a advokátov Róberta Bardača i Zsolta Suvera.

V utorok (13. 4.) predstúpili pred Súdnu radu sudkyňa Okresného súdu Bratislava V Mária Moskvičová, niekdajšia vyššia súdna úradníčka na okresnom súde Silvia Marcinová, advokát Ladislav Mikloš. Poobede vypočula Súdna rada sudkyňu Krajského súdu v Trnave Anitu Filovú a advokáta i predsedu Slovenskej komory spotrebiteľských organizácií Roman Jurík.

Posledný deň verejného vypočutia prestúpili pred Súdnu radu šiesti uchádzači. Štyria sú v súčasnosti sudcami správneho kolégia Najvyššieho súdu (NS) SR. Konkrétne Zdenka Reisenauerová, Marián Trenčan, Viola Takáčová a Viera Nevedelová. Okrem nich Súdna rada vypočula aj asistentku sudcu NS SR Marianu Mošadovú a advokáta Juraja Vališa.

Výberové konanie na sudcov NSS SR pozostáva z verejného vypočutia pred Súdnou radou a overenia predpokladov sudcovskej spôsobilosti. "Úspešným uchádzačom vo verejnom vypočutí je uchádzač, za ktorého hlasovalo najmenej desať členov Súdnej rady a umiestnil sa v poradí uchádzačov najviac do poradového miesta zodpovedajúceho maximálnemu počtu voľných miest," doplnila Súdna rada s tým, že úspešným uchádzačom v celom výberovom konaní bude ten, o ktorom prijala stanovisko, že spĺňa predpoklady sudcovskej spôsobilosti, ako aj odbornú pripravenosť na výkon funkcie sudcu NSS SR. "Koná pritom rovnako pri kandidátoch z radov sudcov aj z externého prostredia," dodal predseda Súdnej rady Ján Mazák.

Uchádzačov, ktorí uspeli vo výberovom konaní, bude musieť ešte vymenovať prezidentka SR Zuzana Čaputová. "Stávajú sa totiž sudcami nového najvyššieho súdneho orgánu a preto musí existovať rozhodnutie, ktoré ich tam zaradí. Súdna rada to nemôže urobiť, lebo Súdna rada ako výberová komisia navrhuje len kandidátov. Nemá kompetenciu prideliť týchto kandidátov rovno na Najvyšší správny súd," spresnil Mazák.

Do výberového konania sa mohol prihlásiť sudca, ale aj nesudca, ktorý vykonával právnickú prax najmenej po obdobie desiatich rokov a dosiahol vek 30 rokov k dňu výberového konania. V prípade nesudcu je okrem právnického vzdelania podmienkou aj zloženie odbornej justičnej skúšky. "Za odbornú justičnú skúšku sa považuje aj advokátska skúška, prokurátorská skúška, notárska skúška a odborná skúška komerčného právnika," spresnila ešte skôr Súdna rada.