Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Súdna rada uzatvorila druhé kolo výberového konania na sudcov NSS SR

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Druhú päťku kandidátov z druhého kola uzatvorila Zuzana Mališová, sudkyňa správneho kolégia NS SR.

Bratislava 12. mája (TASR) - Dôveryhodnosť sudcov sa môže zlepšiť, ak začne každý sám od seba. Dôkladne sa pripraví na súdne pojednávanie, či riadne odôvodní rozsudok. Počas verejného vypočutia pred Súdnou radou SR to uviedla sudkyňa Najvyššieho súdu (NS) SR Monika Valašiková, jedna z kandidátok na sudcov Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR. Počas stredy Súdna rada vypočula posledných piatich adeptov druhého kola výberového konania, čím kolo ukončila. Mená úspešných kandidátov budú známe vo štvrtok 13. mája.

Špecializáciu senátov NSS SR nevidí Valašiková reálne. Dôvodom je aj počet sudcov a množstvo súdnych sporov. "Sudcovia venujúci sa finančnej agende sú nepomerne viac zaťažovaní, viac vecí riešia ako sudcovia zaoberajúci sa inou agendou, špecializáciu preto nevidím ako veľmi spravodlivú. Nevylučujem ju, ale neviem si to veľmi predstaviť," skonštatovala počas vypočutia.

Jana Martinčeková, sudkyňa NS SR upozornila na to, že kandidát-nesudca bude mať na NSS SR zložitejšiu prácu. "Bude sa musieť naučiť rýchlo pracovať so súdnym spisom, vedieť vyselektovať tie najdôležitejšie body, aby vec vedel odprezentovať kolegom a podať správny právny názor. Tiež sa musí naučiť písať rozsudok, aby bolo jednoznačné, prečo sa tak rozhodlo," vysvetlila Martinčeková.

Druhú päťku kandidátov z druhého kola uzatvorila Zuzana Mališová, sudkyňa správneho kolégia NS SR. "Už len to, že NSS SR vzniká, je významným krokom, jeho rozbeh si však bude vyžadovať veľké nadšenie a entuziazmus. Bude si to vyžadovať veľa práce, aby sa efektivita súdu prejavila," skonštatovala Mališová.

V stredu verejné vypočutie podstúpila aj sudkyňa zo správneho kolégia Najvyššieho súdu Jana Hatalová a právnička a členka Rady pre štátnu službu Zuzana Šabová.

Išlo o druhé kolo výberového konania. Verejné vypočutie uchádzačov začalo v utorok (11.5.). Pred Súdnu radu sa tak postavilo desať záujemkýň o sudcovský post novovznikajúcej inštitúcie.

Výberové konanie na sudcov NSS SR pozostáva z verejného vypočutia pred Súdnou radou a z overenia predpokladov sudcovskej spôsobilosti i majetkových pomerov. Vznik NSS SR priniesla minuloročná reforma justície. NSS SR má postavenie ako Najvyšší súd SR v oblasti správneho práva. Okrem iného naň prejdú kompetencie disciplinárneho stíhania sudcov i prokurátorov a v určitom rozsahu aj ostatných právnických profesií. Tiež rozhodovanie o ústavnosti a zákonnosti volieb do orgánov územnej samosprávy. Funkčný má byť od 1. augusta. Celkovo je potrebné obsadiť 29 miest sudcov nového NSS SR.