Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

SÚDNA RADA: V pondelok volí kandidáta na sudcu Všeobecnom súde EÚ

Veľká súdna sála Európskeho súdneho dvora. Foto: TASR/Štefan Puškáš

O post v medzinárodnom súdnom orgáne sa tentoraz uchádza bývalý predseda donedávna vládnej strany #Sieť Radoslav Procházka a sudca Najvyššieho súdu SR Ivan Rumana.

Bratislava 18. septembra (TASR) – Súdna rada sa opätovne pokúsi nájsť kandidáta, ktorý by mohol Slovensko zastupovať na Všeobecnom súde EÚ ako dodatočný sudca. Opakovaná voľba je na programe pondelňajšieho (19.9.) zasadnutia. O post v medzinárodnom súdnom orgáne sa tentoraz uchádza bývalý predseda donedávna vládnej strany #Sieť Radoslav Procházka a sudca Najvyššieho súdu (NS) SR Ivan Rumana.

Dodatočný sudca za Slovensko mal v Luxemburgu nastúpiť najneskôr 1. septembra. Omeškanie vzniklo po tom, ako výbor zriadený pri Všeobecnom súde EÚ neschválil začiatkom roka kandidátku za Slovensko Máriu Patakyovú, aj pre nedostatočnú znalosť francúzskeho jazyka. V júni sa Súdnej rade nepodarilo zvoliť nového kandidáta. Voľba sa preto musí opakovať.

Úspešný kandidát musí v tajnej voľbe získať viac ako polovicu hlasov členov Súdnej rady. To sa 27. júna nepodarilo bývalému predsedovi Ústavného súdu SR Jánovi Mazákovi, ktorému chýbal jediný hlas. Kandidáta odsúhlasuje vláda a následne musí prejsť vo výbore v Luxemburgu. Procházku do pondelkovej voľby nominovala Slovenská advokátska komora, Rumanu členka Súdnej rady Alena Šišková. Sudca NS bol prihlásený už do júnovej voľby, z rodinných dôvodov sa vtedy vzdal.

Radoslav Procházka
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Procházka je v súčasnosti poslancom Národnej rady SR, advokátom a vedúcim katedry Teórie práva a ústavného práva na Trnavskej univerzite. V rokoch 2004 až 2006 pôsobil ako zástupca Slovenskej republiky pred súdmi Európskej únie, v minulosti aj ako súdny poradca Ústavného súdu či ako vedecký pracovník, ktorý publikoval aj práce v oblasti práva EÚ. V životopise o sebe uvádza, že ovláda Francúzsky jazyk na úrovni B2 až C1.

Rumana je od júla 2005 sudcom Najvyššieho súdu, kde je predsedom senátu. Predtým pôsobil na Krajskom súde v Žiline a Okresnom súde v Považskej Bystrici. Absolvoval šesťmesačnú stáž na Súdnom dvore Európskej únie, od septembra 2015 do februára 2016. Tu pôsobil ako stážista v kabinete prezidenta súdu Koena Lenaertsa. Francúzsky jazyk, ktorý je pracovným jazykom na luxemburskom súde, ovláda na úrovni B2 až C1.

Slovensku sa podarilo získať jedno z 12 miest dodatočných sudcov, ktoré pribudli na Všeobecnom súde EÚ v rámci jeho reformy. V Luxemburgu od Slovenskej republiky očakávajú, že nominuje na post ženu, aby sa zabezpečila rodová rovnosť na súde.

Všeobecný súd EÚ je prvou inštanciou Súdneho dvora EÚ. V roku 1998 bol zriadený, aby sa zabezpečila európskym občanom dvojstupňová súdna kontrola v určitých oblastiach a odbremenil sa samotný Súdny dvor EÚ. Jeho hlavnou úlohou je poskytovanie výkladu právnych predpisov Únie pre ich rovnaké uplatňovanie vo všetkých členských krajinách. Rozhoduje napríklad o žalobách podaných fyzickými alebo právnickými osobami a žalobách podaných členskými štátmi v oblasti štátnej pomoci.