Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Harabin neobháji post šéfa Najvyššieho súdu, Súdna rada ho nezvolila

Na snímke zľava Gabriela Šimonová, Štefan Harabin a Mária Bujňáková. Foto: TASR/František Iván

O post predsedu Najvyššieho súdu sa uchádzali traja kandidáti - súčasný predseda NS Štefan Harabin a sudkyne Jana Bajánková a Zuzana Ďurišová.

Sobrance 19. mája (TASR) - Súdna rada SR na svojom dnešnom zasadnutí v Sobranciach nezvolila nového predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR ani v opakovanej voľbe.

O post predsedu Najvyššieho súdu sa na dnešnom zasadnutí Súdnej rady uchádzali traja kandidáti. Okrem súčasného predsedu NS Štefana Harabina to boli sudkyne Jana Bajánková a Zuzana Ďurišová.

Prvé kolo voľby, ktoré sa konalo dnes podvečer v sobranskom Dome kultúry, žiadny z kandidátov nevyhral, ani jeden nezískal totiž dostatočný počet hlasov. Konala sa teda opakovaná voľba. Podľa zákona o Súdnej rade musí nový predseda NS SR získať vo voľbách nadpolovičnú väčšinu hlasov všetkých členov Súdnej rady, teda desať.



Do opakovanej voľby postúpili z 1. kola Harabin a Bajánková. Na rozdiel od úvodného kola, v tom ďalšom mohli aj osobne hlasovať. Ani v opakovanej voľbe však nikto z kandidátov nezískal dostatočný počet hlasov na zvolenie.

O predsedovi NS sa teda bude rozhodovať v nových voľbách, ktorých termín zatiaľ nie je známy. Nebudú sa však môcť na nich zúčastniť kandidáti, o ktorých sa hlasovalo na predchádzajúcich voľbách.

Za Harabina dnes zahlasovalo v opakovanej voľbe šesť členov Súdnej rady, dvaja boli proti a 10 sa zdržali hlasovania. Bajankovú podporili piati členovia, nikto nebol proti a 13 sa hlasovania zdržali.

"Vždy keď sa politika zamieša do nezávislosti justície výsledok nemôže byť iný. Tu potom vidíte v akej závislosti je súdna moc od politikov. Tu politici si vybrali a takto to skončilo," uviedol po neúspešnej voľbe predsedu NS Harabin. Narážal tým na podporu jeho protikandidátky Bajánkovej zo strany ministra spravodlivosti Tomáša Boreca.

Harabin sa neplánuje po dnešnom neúspechu vzdať svojej ambície naďalej viesť NS. O post predsedu chce zabojovať nie v najbližšej ale v nasledujúcej voľbe. "Prihlásim sa do opakovanej voľby keď ma budú sudcovia chcieť. Ja mám jednu výhodu. Pravica ma absolútne odmieta a ľavica mi neodporúča kandidovať. Budúci člen výkonnej moci povedal, že ma nevymenuje, mám najlepší mandát byť predsedom Najvyššieho súdu, lebo som nezávislý od pravice, ľavice aj budúceho prezidenta,"

"Z tých možností, ktoré boli reálne je to dobrý krok, znamená sebareflexiu súdnej rady. Myslím, že tomu napomohla aj mobilizácia verejnej mienky," uviedol po dnešnej neúspešnej voľbe v Sobranciach poslanec Národnej rady SR Daniel Lipšic (nezaradený).