Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Súdna rada zvolila za kandidáta na sudcu Súdneho dvora EÚ M. Gavalca

Na snímke kandidát na sudcu Súdneho dvora Európskej únie (EÚ) Miroslav Gavalec počas zasadnutia Súdnej rady SR, ktorá ma na programe voľbu kandidáta na sudcu Súdneho dvora Európskej únie (EÚ), voľbu kandidátky na dodatočnú sudkyňu Všeobecného súdu EÚ a voľbu podpredsedníčky Najvyššieho súdu (NS) SR 21. septembra 2020 v Bratislave. Foto: TASR Jakub Kotian

Súdna rada SR rozhodla o Gavalcovom zvolení vo verejnej voľbe, bol jediným uchádzačom.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Kandidátom na sudcu Súdneho dvora Európskej únie (EÚ) so sídlom v Luxemburgu sa stal sudca Miroslav Gavalec, predseda senátu na Najvyššom súde (NS) SR. Súdna rada SR ho schválila jednomyseľne v pondelok na svojom 13. zasadnutí. Gavalca navrhli dvaja členovia Súdnej rady, Elena Berthotyová a Juraj Kliment. Po zvolení kandidáta Súdnou radou SR bude o ňom ďalej rozhodovať vláda.



Súdna rada SR rozhodla o Gavalcovom zvolení vo verejnej voľbe, bol jediným uchádzačom. Nikto nebol proti ani sa nezdržal hlasovania. Gavalec vo svojej prezentácii uviedol, že v rámci svojej 30-ročnej kariéry vyše 20 rokov pracuje ako právnik a sudca na viacerých postoch. Okrem toho pôsobil aj v akademickej obci, venuje sa publikačnej činnosti, zúčastňuje sa na medzinárodných stážach a podľa svojich slov sa sústavne samovzdeláva. Akcentoval tiež svoj vzťah k medzinárodnému právu. Berthotyová, ktorá ho navrhla, zdôraznila v diskusii jeho zmysel pre spravodlivosť a pevný charakter.

"Očakávam, že výbor 255 (nazývaný je podľa článku 255 Zmluvy o fungovaní EÚ, pozn. TASR) ocení jeho celý profesionálny život, jeho kariéru a pôsobenie, a jeho veľké nasadenie pokiaľ ide o právo Európskej únie a jeho presadzovanie v členskom štáte," uviedol po voľbe predseda Súdnej rady SR Ján Mazák.

Funkčné obdobie súčasného slovenského zástupcu, sudcu Daniela Švábyho, končí v októbri 2021.