Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Zasadnutie Súdnej rady sa má uskutočniť opäť formou videokonferencie

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Súdna rada sa má zaoberať aj analýzou rozhodovania súdov vo veciach starostlivosti súdov o maloletých.

Bratislava 10. novembra (TASR) – Najbližšie zasadnutie Súdnej rady, ktoré je naplánované na 24. novembra so začiatkom od 9:00, by sa malo opäť uskutočniť formou videokonferencie. TASR o tom informovala hovorkyňa Kancelárie Súdnej rady SR Veronika Müller.

„Verejnosť, ako aj zástupcovia médií budú mať možnosť sledovať živé vysielanie na sociálnej sieti tak, ako to bolo na poslednom zasadnutí Súdnej rady SR," dodala hovorkyňa. Predbežne je v rámci zasadnutia naplánovaných 15 bodov programu.

Súdna rada by mala, okrem iného, voliť členov disciplinárnych senátov či členov hodnotiacich komisií na hodnotenie sudcov. Momentálne nie je funkčná ani jedna z dvoch hodnotiacich komisií sudcov. V praxi to znamená, že nemôžu byť realizované výberové konania sudcov ani ich postup na vyšší súd. Znefunkčnenie komisií je dôsledkom odvolania sudcov z dôvodu dosiahnutia veku 65 rokov prezidentkou SR.

Súdna rada sa má tiež zaoberať analýzou rozhodovania súdov vo veciach starostlivosti súdov o maloletých. V rámci toho by mala navrhnúť kroky s cieľom odstrániť prieťahy v týchto konaniach.