Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Kauza agrodotácií:V prípade obžalovanej Ľubice R. ukončili dokazovanie

Na snímke Ľubica R. počas súdneho pojednávania na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 12. apríla 2024. Foto: TASR - Martin Baumann

Ešte pred začiatkom výsluchu obhajca obžalovanej Ondrej Urban informoval súd o tom, že sa Ľubica R. vzdala funkcie konateľky spoločnosti Agro Porúbka, ktorá je v súčasnosti v konkurze.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Pezinok 12. apríla (TASR/Teraz.sk) - Samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku Milan Cisarik ukončil dokazovanie v kauze obžalovanej Ľubice R. Prípad súvisí s poberaním agrodotácií. Obžalovaná vo svojej výpovedi v piatok predpoludním uviedla, že trvá na oslobodení spod obžaloby. Po ukončení dokazovania boli prednesené záverečné reči. Vyhlásenie rozsudku sa očakáva 16. apríla.

Prokurátor Generálnej prokuratúry (GP) SR Ladislav Masár považuje za preukázané, že sa Ľubica R. dopustila trestnej činnosti popísanej v obžalobe. Vo svojej záverečnej reči tvrdil, že na väčšine pozemkov, na ktoré firma Ľubice R. poberala agrodotácie, sa nehospodárilo. Navrhol uloženie trestu odňatia slobody v dolnej polovici trestnej sadzby i povinnosť nahradiť škodu.

Obhajoba Ľubice R. okrem iného poukázala na to, že žiadosť o agrodotácie v roku 2016 nepodala obžalovaná, ale predchádzajúci konateľ spoločnosti. Podľa obhajoby nebol predložený ani jeden dôkaz o tom, že by klientka spreneverila peňažné prostriedky. Pri podaní žiadosti o agrodotácie v roku 2017 Ľubica R. podľa obhajoby len preklopila žiadosť z predošlého roku, keďže predpokladala jej správnosť. Navrhuje jej oslobodenie spod obžaloby. Obžalovaná trvá na svojej nevine.

Po prednesení záverečných rečí samosudca odročil hlavné pojednávanie na 16. apríla o 13.00 h. Vyhlásený by mal byť rozsudok.
Podaná obžaloba sa týka podozrení z pokračovacieho zločinu poškodzovania finančných záujmov Európskej únie a subvenčného podvodu. Firma exposlankyne parlamentu za Smer-SD Ľubice R. mala podľa obžaloby neoprávnene poberať agrodotácie. Ide o žiadosti z rokov 2016 a 2017. Prípad sa vyšetroval od roku 2018.

Ešte pred začiatkom výsluchu obhajca obžalovanej Ondrej Urban informoval súd o tom, že sa Ľubica R. vzdala funkcie konateľky spoločnosti Agro Porúbka, ktorá je v súčasnosti v konkurze.

Samosudca Milan Cisarik rozhodol o vylúčení obžalovanej právnickej osoby na samostatné konanie. Podľa Urbana dochádza týmto rozhodnutím k porušeniu práv jeho klientky. "Klientka chce klásť otázky Agro Porúbke," povedal.

Obžalovaná v rámci výsluchu uviedla, že sa na jeseň 2016 stala konateľkou firmy, ktorú neskôr premenovala na Agro Porúbka. Priblížila, že bývalý majiteľ firmy jej dodal podklady súvisiace s agrodotáciami, ktorým dôverovala. "Nevidela som dôvod na to, aby som mu neverila," podotkla. Deklarovala, že všetky viazané finančné prostriedky z rokov 2016 a 2017 použila výlučne na poľnohospodársku činnosť.

Poukázala na to, že po prvý raz podala žiadosť o dotácie až za rok 2017. Podľa vlastných slov len preklopila žiadosti z minulých rokov. "Vychádzala som z prezumpcie správnosti," podotkla s tým, že Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) v predošlých žiadostiach nepoukázala na žiadne nespôsobilé plochy. "Nikdy som nemala žiadny úmysel, ani nepriamy, uviesť PPA do omylu," dodala. Trvá na tom, aby ju súd oslobodil spod obžaloby.

"Z môjho pohľadu výpoveď do dôkaznej situácie nepriniesla nič nové," povedal médiám prokurátor Generálnej prokuratúry (GP) SR Ladislav Masár.