Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Bratislavský sudca dal na procese prehrať nahrávku ku kauze Gorila

Na snímke vpravo obžalovaný bývalý generálny prokurátor Dobroslav T. prichádza s advokátom Martinom Krakovským na hlavné pojednávanie v kauze Gorila na Okresný súd Bratislava I v pondelok 13. septembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR – Pavol Zachar

Nahrávkou mal Dobroslav T. a ďalšie dve osoby údajne vydierať finančníka Jaroslava Haščáka.

Bratislava 13. septembra (TASR) – Samosudca Okresného súdu Bratislava I dal na procese s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom T. prehrať nahrávku v kauze Gorila.

Na úvod pondelkového procesu obhajca Dobroslava T. Martin Krakovský namietal, že nahrávky boli získané a vyhotovené nezákonným spôsobom a nemôžu byť použité v trestnom konaní pred súdom.

„Nahrávka bola získaná zákonným spôsobom. Ak došlo k porušeniu Občianskeho zákonníka, tak dotknutá osoba má právo domáhať sa ochrany osobnosti v rámci civilného konania,“ reagoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Rastislav Hruška. Sudca OS Bratislava I napokon námietke obhajoby nevyhovel a dal Gorilu prehrať s tým, že bola získaná zákonným spôsobom.

Na prvej prehrávanej nahrávke bolo počuť hlas podnikateľa Mariana K. a priateľa Dobroslava T. Lóranta Kósu a samotného bývalého generálneho prokurátora. Odznelo v nej množstvo vulgarizmov. V rámci nahrávky Marian K. viackrát uviedol, že s nahrávkou nechce mať nič spoločné.

„My sme všetci traja sme na odstrel," uviedol Marian K. Reagoval na to, že Dobroslav T. a Kósa chceli samotnú nahrávku Gorila predať Jaroslavovi Haščákovi. Mariana K. zaujímalo, či Kósa v tejto súvislosti kontaktoval Haščákovho advokáta Martina Škublu.

Prokurátor ÚŠP podal obžalobu na Dobroslava T. zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa na súd začiatkom mája. Podľa záverov vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry bývalý šéf Generálnej prokuratúry SR nestíhal všetky trestné činy, o ktorých sa dozvedel.

Obvinený mal podľa polície od podnikateľa Mariana K. prevziať zvukovú nahrávku obsahujúcu rozhovory osôb z podnikateľského prostredia, politikov a predstaviteľov štátnych orgánov. Z rozhovorov mali pritom vyplývať podozrenia zo spáchania viacerých trestných činov, najmä korupčného charakteru. Nahrávkou mal Dobroslav T. a ďalšie dve osoby údajne vydierať finančníka Jaroslava Haščáka.