Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Bývalého poslaneckého asistenta Filipa R. oslobodili spod obžaloby

Filip R., archívna snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Podľa obžaloby mal Filip R. ako zamestnanec komerčnej banky preniknúť do účtu vtedajšieho šéfa rezortu vnútra Roberta Kaliňáka. Údaje z tohto účtu sa potom objavili v niektorých médiách.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Bývalého poslaneckého asistenta a zamestnanca banky Filipa R. oslobodil Okresný súd Bratislava V spod obžaloby. Filip R. čelil obžalobe pre zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Utorkové rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné, prokurátor si ponechal lehotu na podanie odvolania.

"K oslobodeniu obžalovanému prišlo nie preto, čo mal spraviť. Ale preto, lebo bol nesprávne vymedzený skutok prokurátorom v obžalobe,"
priblížila samosudkyňa. Oslobodenie bolo preto založené na procesných dôvodoch. "Ide o chybu, ktorá sa v tomto štádiu konania nedá napraviť," dodala.

Filip R. považuje rozhodnutie súdu za veľkú satisfakciu. "Trvalo to šesť rokov, čo považujem za extrémne dlhú dobu. Počas tejto doby som dvakrát prehral na krajskom súde," povedal.

Bratislavský krajský súd Filipa R. v septembri 2020 opätovne odsúdil na trojročný podmienečný trest odňatia slobody. Najvyšší súd v marci 2022 zrušil rozsudok krajského súdu a vec vrátil späť na opätovné prerokovanie a rozhodnutie.

Podľa obžaloby mal Filip R. ako zamestnanec komerčnej banky preniknúť do účtu vtedajšieho šéfa rezortu vnútra Roberta Kaliňáka. Údaje z tohto účtu sa potom objavili v niektorých médiách. Podobné aktivity mal vyvíjať aj k ďalším exponovaným osobám.

Kaliňák v reakcii na utorkové rozhodnutie súdu zareagoval tak, že Filipa R. nepovažuje za hlavného páchateľa. "Skutoční páchatelia sú úplne niekde inde," podotkol. Filip R. bol podľa neho zneužitý v rámci politického boja a svojím konaním porušil zákon. "Orgány činné v trestnom konaní zjavne urobili nejakú chybu," dodal Kaliňák.