Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Dočasne poverený šéf Úradu inšpekčnej služby pôjde do väzby

Ilustračná foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Kvarteto vyšetrovateľov NAKA a Petra Sch. zadržali vyšetrovatelia Úradu inšpekčnej služby v pondelok.

Bratislava 16. septembra (TASR) – Dočasne poverený šéf Úradu inšpekčnej služby Peter Sch. bude väzobne stíhaný. Rozhodol o tom sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Bratislava III. Rozhodnutie nie je právoplatné. Médiá o tom informoval prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave Juraj Chylo.

„Potvrdzujem, že môjho klienta Petra Sch. dnes zobral sudca pre prípravné konanie do väzby, ale len a výlučne z dôvodov kolúznej väzby. Voči rozhodnutiu sme podali sťažnosť. Rovnako sme podali sťažnosť voči uzneseniu o vznesení obvinenia. Tam bude rozhodovať Generálna prokuratúra SR, pretože uznesenie vzniesol krajský prokurátor a tu pri rozhodnutí Okresného súdu Bratislava III bude rozhodovať Krajský súd v Bratislave (KS)," povedal pre TASR obhajca Petra Sch. Ján Gereg.

Sudca predtým rozhodol, že vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Ján Č., Pavol Ď. a Milan S. budú rovnako väzobne stíhaní. V prípade ďalšieho obvineného vyšetrovateľa NAKA prerušil sudca pre prípravné konanie rozhodovanie do štvrtka do 13.00 hodiny. Trojica podala rovnako, ako Peter Sch. voči rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať tiež KS v Bratislave.

Milana S. zobral sudca do kolúznej väzby. Jána Č. a Pavla Ď. zobral sudca zobral do väzby z dôvodov takzvanej kolúznej a preventívnej väzby.

„OS Bratislava III vzal do väzby obvineného M. S. a obvineného P. S. to z dôvodov tzv. kolúznej väzby. Obaja obvinení podali sťažnosť, o ktorej po doručení bude rozhodovať KS v Bratislave," potvrdil vo štvrtok ráno TASR hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak.

Sudca začal rozhodovať v stredu od 18.00 hodiny. „Sudca vypočul v rámci prípravného konania niektorých z obvinených a zatiaľ všetkých zobral do väzby s tým, že u všetkých konštatoval dôvody väzby tak ako boli navrhované prokuratúrou a preto boli podané sťažnosti. Všetci štyria podali sťažnosť," potvrdil médiám prokurátor Chylo.

Kvarteto vyšetrovateľov NAKA a Petra Sch. zadržali vyšetrovatelia Úradu inšpekčnej služby v pondelok. Obvinili ich zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a zločinu marenia spravodlivosti. Dvoch z nich obvinili v trestnej veci ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov.