Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kauzou Gemerský mlyn sa bude súd zaoberať koncom októbra

Na archívnej snímke budova, v ktorej sídli Okresný súd Bratislava II. Foto: TASR Jaroslav Novák

Súd má doplniť a vykonať nové dôkazy.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Kauzou Gemerský mlyn, kde boli pôvodne neprávoplatne odsúdení Jozef V. a Ľubomír N., sa bude opätovne zaoberať Okresný súd (OS) Bratislava II, a to 26. októbra. Vyplýva to z rozpisu jeho činnosti.

Prvostupňový súd sa vecou bude zaoberať nanovo potom, čo jeho rozsudok Krajský súd v Bratislave zrušil a vrátil mu vec na opätovné prejednanie a rozhodnutie. Súd má doplniť a vykonať nové dôkazy.

OS Bratislava II uznal v kauze 31. januára 2019 Jozefa V. a Ľubomíra N. - niekdajších členov Výkonného výboru Fondu národného majetku (FNM) vinnými z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Zhodne ich odsúdil na 12 rokov. Obžalovaní by mali zároveň uhradiť aj spôsobenú škodu. Dvojica podala odvolanie.

Podľa obžaloby mali byť zodpovední za to, že FNM v rámci mimosúdnej dohody neoprávnene vyplatil spoločnosti Gemerský mlyn viac ako 4,7 milióna eur. Väčšia časť finančných prostriedkov skončila na účte konateľa spoločnosti, maďarského občana Zoltána H. vo Švajčiarsku.

Gemerský mlyn sprivatizovali najskôr dve osoby v roku 1992 a v tom istom roku FNM odstúpil od zmluvy. Následne v roku 1995 dvaja spomínaní majitelia zažalovali FNM za to, že im nevyplatil ich peniaze. Súd však dal v júni roku 2010 za pravdu FNM. Spoločnosť Gemerský mlyn potom zaslala návrh na mimosúdnu dohodu a FNM postupne na ňu, napriek rozhodnutiu súdu a odmietavému názoru právneho zástupcu, pristúpil.