Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Ľuboš F. by sa mal v septembri postaviť pred dva súdy v jeden deň

Na archívnej snímke Ľuboš F. Foto: TASR - archív

Okrem Ľuboša F. sú v prípade obžalovaní Marek L., Richard B., prezývaný Kofola a Milan M.

Bratislava 31. júla (TASR) - Ľuboš F., považovaný za bývalého bosa nitrianskeho podsvetia, sa opätovne postaví pred Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku. Ako vyplýva z rozpisu činnosti ŠTS, hlavné pojednávanie s ním a ďalším obžalovaným je naplánované na pracovisku Banská Bystrica na 16. septembra.

"Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal 5. mája 2015 na ŠTS obžalobu na Ľuboša F. obvineného zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a iných, a Milana K. obvineného z prijímania úplatku," objasnila TASR hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Ako dodala, ide o zločineckú skupinu pôsobiacu najmä v okolí Piešťan - tzv. piťovcov 2, ktorá sa zaoberala nelegálnym vymáhaním dlhov, vydieraním, poistnými podvodmi v období od roku 2005 do roku 2012. Milan K. je obžalovaný z prijímania úplatku, aby nebolo vedené voči členom zločineckej skupiny vyšetrovanie. ŠTS v tejto veci vo februári 2018 Ľuboša F. oslobodil spod obžaloby. Rozhodnutie prvostupňového súdu nebolo vtedy právoplatné.

Na 16. septembra však vytýčil iný súd - Okresný súd Bratislava 1 - pojednávanie s Ľubošom F. a ďalšími troma mužmi obžalovanými v kauze vraždy zakladateľa bratislavskej skupiny sýkorovcov Miroslava Sýkoru z roku 1997. Tu zase bolo posledné naplánované pojednávanie v apríli z dôvodu pandemických opatrení v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 zrušené.
Foto: Ilustračné foto

Okrem Ľuboša F. sú v prípade obžalovaní Marek L., Richard B., prezývaný Kofola a Milan M. Sýkoru mali podľa prokurátora obžalovaní zavraždiť vo februári 1997 na parkovisku hotela na Bajkalskej ulici v Bratislave.

Ľuboš F. sa v minulosti rázne pred novinármi ohradzoval pred označovaním za bosa nitrianskeho podsvetia. Pred súdmi stál a stojí vo viacerých kauzách. Vo výkone trestu odňatia slobody bol od druhej polovice mája 2013, keď bol predtým právoplatne odsúdený Krajským súdom v Nitre na tri roky v kauze cukrovaru. Takzvaná kauza cukrovar sa ťahala od roku 1997. Vtedy si aj takmer rok odsedel vo väzbe. Z väzenia ho prepustili na začiatku októbra 2015.

Meno Ľuboša F. sa v minulosti skloňovalo aj s rekordnou krádežou vo VÚB v Nitre a v kauze podvodu s diaľničnými nálepkami, ktorú zase riešil Krajský súd v Bratislave a predtým OS Bratislava 1.

Mimo ŠTS, pracovisko Banská Bystrica a OS Bratislava 1 čelí aktuálne obžalobe na OS v Leviciach. Tam za trestný čin lúpeže so zbraňou a obmedzovanie osobnej slobody.