Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na budúci týždeň pokračuje pojednávanie s Františkom D. a spol.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Senát ŠTS odročil pojednávanie 25. novembra.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku bude v pondelok 6. decembra pokračovať hlavné pojednávanie so starostom Dolného Chotára Františkom D. a spol., ktorí čelia obžalobe z viacerých vrážd a inej trestnej činnosti. Vyplýva to z rozpisu pojednávaní ŠTS.

Senát ŠTS odročil pojednávanie 25. novembra. Predsedníčka senátu ŠTS Pamela Záleská na predošlom pojednávaní zároveň vyzvala obhajcov, aby si na odročené termíny pripravili záverečné reči. Súd však ešte bude rozhodovať o dôkazoch, ktoré boli navrhnuté.

František D., jeho syn František D. mladší, Ladislav A. a Roland Sz. čelia obžalobe z viacerých vrážd, podvodu, drogovej trestnej činnosti, ako aj z členstva v skupine sátorovcov. Vraždy si mal objednávať František D., aby umlčal tzv. biele kone. Niektoré svoje obete mali zastaviť pod zámienkou policajnej kontroly, v policajnom prestrojení ich presunúť do priestorov bývalej čárdy, ktorá patrila ďalšiemu členovi skupiny. Obeti mali dať na ruky putá, niekoľko hodín ju strážiť a potom presunúť na miesto s vykopaným hrobom. Tam ju mali zaškrtiť.

Za skutok mali vykonávatelia dostať vtedajšie tri milióny korún. Skupina sátorovcov mala mať na svedomí podľa neoficiálnych informácií približne 100 ľudských životov.

V procese vypovedali doteraz desiatky svedkov, znalcov a poškodených. Vypovedali aj viacerí na dlhé roky odsúdení členovia skupiny sátorovcov a aj dvaja utajení svedkovia. Pojednávanie pred senátom Pamely Záleskej sa začalo koncom júla 2020.