Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Na ŠTS pokračuje proces s bývalým šéfom kontrarozviedky SIS

Na snímke bývalý šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľubomír A. prichádza v sprievode policajnej eskorty na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku 26. novembra 2020. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Poškodená strana si v rámci súdneho konania uplatňuje náhradu škody voči obžalovaným vo výške 1 750 000 eur.

Banská Bystrica 4. októbra (TASR) – Na Špecializovanom trestnom súde, pracovisko Banská Bystrica, v pondelok pokračovalo hlavné pojednávanie s bývalým šéfom kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Ľubomírom A. Obžalovaný je spoločne s právnikom Františkom P. a Ľubomírom T. v rámci akcie Babylon.

Ako pre TASR potvrdila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková, v pondelok boli v rámci pojednávania na programe výpovede viacerých svedkov. Hlavné pojednávanie má pokračovať v utorok (5. 10.) ďalším dokazovaním.

Ľubomír A. je spoločne s Františkom P. a Ľubomírom T. obžalovaný z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu vydierania, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a zločinu podplácania. Obvinení boli v rámci minuloročnej akcie Babylon, pri ktorej Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala dovedna päť osôb.

Trojica mala podľa obžaloby vydierať majiteľa spoločnosti Podtatranská hydina Pavla Konkoľa. Ten bol obvinený v inej daňovej trestnej činnosti a jeho právnym zástupcom bol práve František P. Od podnikateľa mali obžalovaní žiadať úplatky výmenou za to, že polícia nebude vyšetrovať podozrenia v jeho firmách. Podľa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) mali fungovať ako organizovaná skupina.

V prípade preukázania viny je najprísnejšou sadzbou pre obžalovaných trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov až doživotie. Poškodená strana si v rámci súdneho konania uplatňuje náhradu škody voči obžalovaným vo výške 1.750.000 eur.