Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Oslobodenie F. Rybaniča spod obžaloby nadobudlo právoplatnosť

Filip Rybanič, archívna snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Podľa podanej obžaloby mal Rybanič ako zamestnanec komerčnej banky preniknúť do účtu vtedajšieho šéfa rezortu vnútra Roberta Kaliňáka. Údaje z tohto účtu sa potom objavili v niektorých médiách.

Bratislava 13. januára (TASR) – Oslobodenie bývalého poslaneckého asistenta a zamestnanca banky Filipa Rybaniča spod obžaloby nadobudlo právoplatnosť. Na Okresnom súde Bratislava V čelil obžalobe podanej pre zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. TASR to potvrdil jeho právny zástupca Marek Para.

Samosudkyňa vlani pri odôvodnení rozsudku zdôraznila, že k oslobodeniu prišlo z dôvodu nesprávne vymedzeného skutku v podanej obžalobe. Rozhodnutie bolo preto založené na procesných dôvodoch. Prokurátor si bezprostredne po verdikte ponechal lehotu na odvolanie, ktoré napokon nepodal.

Prípad sa predtým dostal dvakrát aj na krajský súd. Ten Rybaniča v septembri 2020 odsúdil na trojročný podmienečný trest odňatia slobody. Najvyšší súd v marci 2022 toto rozhodnutie zrušil a vec vrátil na opätovné prerokovanie a rozhodnutie.

Podľa podanej obžaloby mal Rybanič ako zamestnanec komerčnej banky preniknúť do účtu vtedajšieho šéfa rezortu vnútra Roberta Kaliňáka. Údaje z tohto účtu sa potom objavili v niektorých médiách. Obvinili ho v roku 2016.