Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Proces s Dobroslavom T. v kauze Gorila odročili na december

Na archívnej snímke bývalý generálny prokurátor Dobroslav T. Foto: TASR - Martin Baumann

Kósa spoločne s Dobroslavom T. a so starostom obce Dolný Bar Oskárom Bereczkom mali vydierať a snažiť sa predať nahrávku Gorila finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi.

Bratislava 14. septembra (TASR) – Samosudca Okresného súdu Bratislava I odročil proces s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom T. obžalovaným v kauze Gorila na 6. až 8. decembra. Na odročenom pojednávaní by mali vypovedať znalci a mali by sa prehrávať časti Gorily.

V utorok sa prehrávali a čítali záznamy z policajných odposluchov. Išlo o odposluchy z auta Dobroslava T. v rámci akcie Oskar 4, ktorú v roku 2019 realizoval odbor zvláštnych policajných činností Prezídia Policajného zboru (PZ).

„Záznamy z odposluchov nie plne korešpondujú s originálmi s tým, že nie sú tam všetky záznamy. Išlo o mesiac odpočúvania. Teoreticky tam môžu byť iné fakty, ktoré by neslúžili nielen v môj neprospech, ale aj môj prospech," zareagoval Dobroslav T.

V pondelok (13. 9.) boli prehraté štyri z približne desiatich odposluchov a v utorok zvyšné. Na odposluchy dal súhlas Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku v roku 2019, a to na obdobie 12. augusta až 12. septembra. Išlo o rozhovory Dobroslava T. s jeho priateľom Lórantom Kósom počas cesty za vyšetrovateľom do Košíc v aute značky Kia Ceed.

"Dnes sme veľkú časť zvukových záznamov na pokyn prokurátora preskočili. Boli tam spomenuté viaceré mená, rôzne udalosti, čiže toto bolo prečítané na základe pokynu prokurátora. My sme včera dávali návrh, aby sa nahrávky skúmali znalecky. Boli tam niekedy rozsiahle pasáže na A4, čo sme mali spracovaný prepis, trošku možno lepší ako orgány činné v trestnom konaní," povedal po odročení procesu obhajca Martin Krakovský.

Obhajoba Dobroslava T. nesúhlasila v pondelok len s čítaním prepisov zvukových záznamov z policajných odposluchov. Poukázala na to, že vyhotovený prepis 100-percentne nekorešponduje so zvukovým záznamom. Nahrávky sú veľmi nekvalitné, a preto sudca rozhodol, že okrem prehrávania sa budú čítať aj prepisy záznamov.

Súd si v pondelok dopoludnia vypočul takmer tri hodiny z troch nahrávok z telefónu podnikateľa Mariana K. Na nich boli jeho rozhovory s Dobroslavom T. a Kósom ku Gorile. Kósa spoločne s Dobroslavom T. a so starostom obce Dolný Bar Oskárom Bereczkom mali vydierať a snažiť sa predať nahrávku Gorila finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi.