Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: Proces s Monikou J. v kauze Fatima odročili na september

Na snímke zľava bývalá štátna tajomníčka Monika J. prichádza spolu so svojím obhajcom Petrom Erdösom na Okresný súd v Trnave v piatok 19. augusta 2022. FOTO TASR - Lukáš Grinaj Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Okrem bývalej štátnej tajomníčky čelia obžalobe pre zločin vydierania a zločin marenia spravodlivosti bývalý šéf protikorupčnej jednotky NAKA Róbert K. a Peter V.

Trnava 19. augusta (TASR) - Okresný súd (OS) v Trnave odročil proces v kauze trenčianskeho baru Fatima, kde čelí obžalobe aj bývalá štátna tajomníčka Monika J., na 7. septembra. Dôvodom je nedodržanie lehoty na prípravu.



"Hlavné pojednávanie bolo odročené z dôvodu, že neboli splnené zákonné procesné podmienky na jeho vykonanie," priblížila pre TASR hovorkyňa Krajského súdu Trnava a okresných súdov v jeho obvode Jana Kondákorová. Ako ďalej uviedla, hlavné pojednávanie bolo okrem 7. septembra odročené aj na 13. októbra a 6. decembra 2022.

Okrem bývalej štátnej tajomníčky čelia obžalobe pre zločin vydierania a zločin marenia spravodlivosti bývalý šéf protikorupčnej jednotky NAKA Róbert K. a Peter V. Obžalobu podal na OS Trenčín vlani v auguste prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Na základe rozhodnutia Najvyššieho súdu (NS) SR rozhoduje tento prípad OS Trnava.

Obžaloba nemala byť podľa advokáta Moniky J. Petra Erdősa nikdy podaná. Argumentuje, že klientke nebolo pred jej podaním umožnené preštudovanie vyšetrovacieho spisu. "Ona sa toho nevzdala, ona to chcela využiť a nebolo jej to umožnené," zdôraznil a zároveň spochybnil obsah obžaloby.



Monika J. v piatok síce prišla na súd, ale podľa Erdősa nie je vzhľadom na jej zdravotný stav spôsobilá zúčastňovať sa na pojednávaniach. "Stav je trvalo nepriaznivý," podotkol. Ako ďalej uviedol, znalecké posudky o zdravotnom stave Moniky J. nekonštatujú nespôsobilosť vnímať zmysel a účel trestného konania.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry nechcel komentovať zdravotný stav Moniky J. "Počas vyšetrovania bol k tomuto vypracovaný znalecký posudok zo strany orgánov činných v trestnom konaní. Tiež zo strany obhajoby, ktorá doložila aj znalecké posudky z iných trestných vecí," povedal.

Moniku J., ktorá mala za úplatok odsúdiť Ondreja J., obvinili v kauze prevodu baru Fatima na jeseň 2020. V marci 2020 ju zadržali v rámci akcie Búrka, a potom ju obvinili aj v rámci akcie Víchrica.