Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Špecializovaný trestný súd bude rozhodovať o väzbe Dušana Ch.

Ilustračné foto. Foto: TASR Martin Baumann

Bývalý žilinský sudca Pavol Polka zadržaný v rámci akcie Plevel a obvinený z pokračovacieho zločinu prijímania úplatku dostal trojročný podmienečný trest so skúšobnou dobou päť rokov.

Bratislava 7. mája (TASR) – Na Špecializovaný trestný súd v Pezinku bol doručený návrh prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry väzobne stíhať advokáta Dušana Ch. zadržaného počas stredajšej policajnej akcie Plevel 3. V prípade druhého zadržaného v rámci akcie Plevel 3 Pavla K. bol súdu doručený návrh prokurátora na schválenie dohody o vine a treste. Obaja čelia obvineniu z viacerých trestných činov korupcie. TASR to potvrdila Zuzana Zvalová z Kancelárie predsedu ŠTS Pezinok.

„V predmetných trestných veciach nebude ÚŠP v súčasnej dobe poskytovať bližšie informácie," zdôraznil pre TASR hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.

„Vo veci je obvinený aj bývalý sudca zo zločinu prijímania úplatku a jedna osoba mimo justičného prostredia z trestného činu podplácania. Obvinenia súvisia s rozkrývaním rozsiahlej korupčnej schémy na žilinských súdoch, ktorej aktéri mali za úplatky ovplyvňovať trestné veci v prospech trestne stíhaných osôb," uviedla v stredu hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) Denisa Bárdyová.

Minuloročná akcia Plevel súvisela s korupčnou trestnou činnosťou na súdoch, polícia v rámci nej zadržala 11 osôb. V rámci akcie Plevel 2 zadržala NAKA v januári 2021 na pracovisku Krajského súdu (KS) v Žiline sudkyňu Evu K. a v mieste bydliska emeritnú sudkyňu toho istého súdu Máriu U.

Bývalý žilinský sudca Pavol Polka zadržaný v rámci akcie Plevel a obvinený z pokračovacieho zločinu prijímania úplatku dostal trojročný podmienečný trest so skúšobnou dobou päť rokov. V marci Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica, schválil dohodu o vine a treste.