Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Špecializovaný trestný súd rozhoduje o zadržaných z akcie Venal 6

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Venal je pokladaný za jednu z najrozsiahlejších akcií v histórii SR zameraných na boj s drogovou trestnou činnosťou páchanou zločineckými skupinami.

Bratislava 6. mája (TASR) – Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku rozhoduje vo štvrtok o návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry väzobne stíhať obvinených v rámci protidrogovej akcie Venal 6. Neverejné výsluchy sa začali po 13:00 a sú naplánované s piatimi obvinenými. O návrhu stíhať väzobne ďalšie osoby zadržané počas utorkovej akcie by mal sudca rozhodovať aj v piatok.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila v utorok v súvislosti s drogovou trestnou činnosťou dovedna 16 osôb. V rámci akcie Venal 6 zasahovala od skorých ranných hodín v Seredi a ďalších častiach Slovenska.

„Vyšetrovateľ obvinil 16 osôb zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a z obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi," priblížila v utorok hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Aktuálne na Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica prebieha hlavné pojednávanie s organizovanou skupinou zo Serede Slavomíra W. Jej členovia boli zadržaní v roku 2018 v rámci prvej akcie Venal 1. Ostatné akcie Venal sú v prípravnom konaní.

Len v rámci akcií Venal 1 až 4, zameraných na rozsiahlu protidrogovú činnosť v regióne Serede, Galanty a Trnavy, polícia obvinila 56 osôb. Venal je pokladaný za jednu z najrozsiahlejších akcií v histórii SR zameraných na boj s drogovou trestnou činnosťou páchanou zločineckými skupinami.