Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

V kauze falšovania zmeniek sa očakáva rozsudok vo štvrtok

Na snímke súdne spisy v kauze falšovania televíznych zmeniek TV Markíza 12. februára 2020 v Pezinku, archívna foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Záver pojednávania bude výnimočne v budove Justičnej akadémie v Pezinku pre očakávaný zvýšený záujem médií a verejnosti.

Bratislava 23. februára (TASR) - V kauze falšovania zmeniek televízie Markíza a marenia spravodlivosti sa očakáva rozhodnutie senátu Špecializovaného trestného súdu vo štvrtok (27. 2.) potom, čo si súd v uplynulých dňoch vypočul záverečné reči procesných strán.

Záver pojednávania bude výnimočne v budove Justičnej akadémie v Pezinku pre očakávaný zvýšený záujem médií a verejnosti. V Justičnej akadémii je totiž najväčšia pojednávacia miestnosť.

Vo svojej záverečnej reči navrhol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta obžalovaným Marianovi K. a Pavlovi R. 20-ročný trest odňatia slobody vo väzení s maximálnym stupňom stráženia. Obhajcovia obžalovaných žiadajú ich oslobodenie a apelujú na doplnenie dokazovania o ďalšie výpovede svedkov a znalcov.

Proces s obžalovanými sa začal ešte v júli minulého roka. Súd zatiaľ pojednával túto kauzu 24 dní.

Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Á., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Marian K. je obžalovaný i z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol R. je obžalovaný aj z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.