Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

V kauze tunelovania nebankoviek sa čaká na telemost so Železným

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Bez prítomnosti Dávida B. nemôže pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku pokračovať hlavné pojednávanie v kauze tunelovania nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia.

Bratislava 7. júna (TASR) - Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) zatiaľ nemohol vytýčiť konkrétny termín procesu v kauze tunelovania nebankových subjektov, kde je obžalovaný podnikateľ Jozef M., napriek vydaniu spoluobžalovaného v tejto kauze a právoplatne za iný trestný čin sprenevery odsúdeného Dávida B. z Česka na Slovensko.

V hlavnom pojednávaní je potrebná ešte dlhodobo plánovaná výpoveď prostredníctvom telemostu s exriaditeľom českej televízie TV Nova Vladimírom Železným. Podľa informácií TASR by sa tak malo udiať v štyroch rozličných termínoch - v mesiacoch august až november. Potom by proces mohol vstúpiť do svojej záverečnej fázy.

Dávida B. vydali 21. mája z Českej republiky na Slovensko, o jeho vydaní rozhodol Vyšší súd v Prahe v stredu 16. mája. Dávida B. na Slovensku právoplatne odsúdili na päťročný trest odňatia slobody a zároveň je obžalovaný v kauze tunelovania nebankových subjektov spoločne s veľkopodnikateľom Jozefom M. a ďalším obžalovaným.

Vydanie zabezpečovala česká národná ústredňa SIRENE spoločne s príslušnými slovenskými policajnými orgánmi. Podobné vydávajúce procesy podliehajú vysokému stupňu utajenia. Dávida B. následne umiestnili do jedného z 18 slovenských ústavov na výkon trestu odňatia slobody. Pražský Vyšší súd zamietol odvolanie právneho zástupcu Dávida B. voči aprílovému rozhodnutiu nižšieho Mestského súdu v Prahe vydať ho na Slovensko.

Trestná vec bola postúpená Vyššiemu súdu v Prahe z Mestského súdu 10. mája. Pre TASR to 18. mája uviedol hovorca Vyššieho súdu v Prahe Jan Fořt. Informáciu o rozhodnutí vydať Dávida B. na Slovensko v ten istý deň TASR potvrdila aj hovorkyňa ŠTS v Pezinku Katarína Kudjáková. Nižší Mestský súd v Prahe na svojom verejnom zasadnutí 17. apríla rozhodol, že Dávid B. bude vydaný z Českej republiky na Slovensko.

Dávid B. a jeho právny zástupca s rozhodnutím vydať ho na Slovensko nesúhlasili a podali voči verdiktu sťažnosť. O nej rozhodoval Vyšší súd v Prahe. TASR o tom v druhej polovici apríla informovala hovorkyňa Mestského súdu v Prahe Martina Lhotáková.

Dávid B. sa doteraz po tom, čo ho na základe dvoch európskych zatýkacích rozkazov vydaných slovenskou stranou
Dávid Brtva
Foto: TASR/Miroslav Košírer
zadržali v polovici marca v Prahe, nachádzal v predbežnej väzbe. Od 17. apríla je na základe rozhodnutia pražského Mestského súdu vo vydávajúcej väzbe. Prokurátor navrhol súdu jeho vydanie 27. marca, Dávid B. nepožiadal vtedy, ako tak urobil v minulosti v roku 2003, v Česku o azyl.

Bez prítomnosti Dávida B. nemôže pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku pokračovať hlavné pojednávanie v kauze tunelovania nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia. Figuruje tu ako obžalovaný a nie je predpoklad, že by dal súhlas svojmu advokátovi na proces v jeho neprítomnosti. Preto ani ŠTS doteraz nevytýčil termín procesu s trojicou obžalovaných - veľkopodnikateľom Jozefom M., Patrikom P. a spomínaným Dávidom B. Na pojednávaní súd potrebuje prostredníctvom telemosta vypočuť už len exriaditeľa TV Nova Vladimíra Železného.

Česká polícia zadržala v Prahe Slováka Dávida B., ktorý je obžalovaný v prípade tunelovania nebankových finančných spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia. Informoval o tom 23. marca spravodajský portál novinky.cz. Pár dní pred zverejnením tejto informácie ho zatkli pri fingovanej cestnej kontrole v pražskom Smíchove príslušníci špeciálneho policajného Útvaru cieleného pátrania, ktorí sú známi aj ako "lovci lebiek". "K zadržaniu došlo 14. marca na ulici Radlická, kadiaľ hľadaný muž išiel v aute svojej sestry. Na zastavenie vozidla bola využitá hliadková služba pražskej polície, ktorá si od vodiča vyžiadala doklady. Predložil však bratove doklady a potom tvrdil, že sa pomýlil. Pri zadržaní sa nezmohol na odpor," uviedla vtedy pre noviny Právo hovorkyňa českého policajného prezídia Pavla Kopecká.

Foto: TASR/Štefan Puškáš
Dávid B. mal vo februári tohto roka nastúpiť na výkon päťročného trestu za spreneveru 5,6 milióna korún. Keďže tak neurobil, Špecializovaný trestný súd v Pezinku na neho vydal európsky i medzinárodný zatykač. Dávida B. už v ČR raz zatkli aj v minulosti. Zo Slovenska utiekol po obvinení v kauze BMG a Horizont, českí policajti ho chytili v Prahe v januári 2003. Vo vydávacej väzbe vtedy strávil 16 mesiacov po tom, ako neúspešne žiadal o azyl v Česku.

Pôvodne vtedajší Špeciálny súd odsúdil 27. apríla 2007 Jozefa M. na 12-ročný trest odňatia slobody, neskôr Najvyšší súd SR verdikt zrušil. Po tom, čo Jozefa M. prepustili na slobodu z bratislavského Justičného paláca, následne prepustili aj jeho údajných komplicov - Dávida B. odsúdeného v tejto kauze na 11 rokov odňatia slobody a Patrika P. odsúdeného na desať rokov.