Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

V kauze vraždy J. Kuciaka sa v stredu očakáva rozsudok

Na archívnej snímke zľava Zlatica Kušnírová, matka zavraždenej Martiny Kušnírovej a Jozef Kuciak a Jana Kuciaková, rodičia zavraždeného Jána Kuciaka počas hlavného pojednávania v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho družky Martiny Kušnírovej na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Prokurátor navrhuje všetkým obžalovaným 25-ročný trest odňatia slobody.

Bratislava 4. augusta (TASR) – V kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sa očakáva v stredu (5. 8.) na pôde Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku vynesenie rozsudku. Prokurátor navrhuje všetkým obžalovaným 25-ročný trest odňatia slobody.

V ostatných pojednávacích dňoch sa v Pezinku prednášali záverečné reči prokurátora, splnomocnencov, obhajoby a samotných obžalovaných. Obžaloba a splnomocnenci sa vo svojich záverečných rečiach sústredili na vytvorenie siete nepriamych avšak navzájom súvisiacich dôkazov. Za kľúčové dôkazy obhajoby považuje prokurátor svedectvá najmä Zoltána Andruskóa, Miroslava M. a Petra Tótha. Práve týchto svedkov a vykonávateľa vraždy sa snažili obhajcovia a obžalovaní v závere pojednávania spochybniť ako nedôveryhodných.

Ďalším výrazným dôkazom by mal byť podľa prokurátora a splnomocnencov aj komunikácia cez aplikáciu Threema. V nej si mali obžalovaní Marian K. a Alena Zs. písať v šifrách, ktoré majú naznačovať objednávku vraždy Kuciaka. To oni odmietajú a obhajca Mariana K. Marek Para tvrdí, že ako šifru si môžeme zobrať akékoľvek slovo.

Dôkazom sú okrem rôznych vecných stôp aj fotky zo sledovania novinárov. Tie mali podľa prokurátora putovať od sledovacieho komanda Petra Tótha k Marianovi K., u ktorého aj našli USB kľúč s fotkami aj Jána Kuciaka. Tieto isté fotky mali byť tie, ktoré Alena Zs. ukázala Zoltánovi Andruskóvi a ten zase Miroslavovi M. a Tomášovi Sz. Obhajoba to rovnako odmieta a tvrdí, že Miroslav M. nevidel fotky zo sledovania novinárov.

Ďalším argumentom obžaloby je motív. Podľa prokurátora mal Marian K. objednať vraždu Kuciaka ako pomstu za články o jeho ekonomickej trestnej činnosti. V záverečnej reči upozorňoval aj na Kuciakov článok o kauze Donovaly po ktorom publikovaní Mariana K. obvinili. To obhajoba opätovne spochybňuje s tým, že o Marianovi K. píšu novinári od 90. rokov a Kuciak nebol v tomto výnimočný. Splnomocnenec Kuciakovcov Daniel Lipšic v súvislosti s motívom spomenul aj prípad objednávky vrážd jeho samotného a prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho. Spoločný motív na tieto štyri vraždy mohol mať podľa neho na Slovensku iba Marian K.

Pojednávanie s Marianom K. a spol. sa začalo v januári tohto roku. Senát zložený z predsedníčky sudkyne Ruženy Sabovej a sudcov Ivana Matela a Rastislava Stieranku doposiaľ odpojednával 22 dní.

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Tomáš Sz., Alena Zs. a Marian K. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.