Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

V procese s bankomatovými zlodejmi vypovedali dnes viacerí svedkovia

Ilustračné foto Foto: TASR

Predseda senátu vytýčil ďalší termín pojednávania na 11. a 18. júna, kedy by mali byť vypočutí ďalší svedkovia.

Prešov 30. apríla (TASR) – V procese s bankomatovými zlodejmi, ktorí v marci 2013 poškodili niekoľko bankomatov v Prešovskom a Košickom kraji a ukradli z nich približne 1,7 milióna eur, dnes na Okresnom súde v Prešove vypovedali viacerí svedkovia.

Najskôr hovoril policajt, ktorí v marci 2013 spísal niekoľko dní po akcii bankomatových zlodejov služobný záznam, v ktorom uviedol, že si vo Svidníku počas výkonu služby pri uzavretí križovatky pri príležitosti krížovej cesty všimol bielu Škodu Fabia. Až neskôr sa dozvedel, že sa takým autom mali prepravovať niektorí zo šestice zlodejov. Na súde povedal, že si auto pamätá preto, že prešlo križovatkou ako posledné predtým, než ju uzavrel. Na otázku jedného z obhajcov, či si pamätá auto pred ním povedal, že nie. Jeden z obžalovaných Daniel J. poukázal na to, že výpoveď tohto svedka je účelová a jej snahou je pomôcť polícii.

Neskôr na pojednávaní vypovedal aj svedok, ktorý len niekoľko hodín po krádeži kúpil auto od jedného z obžalovaných. Jeho výpoveď sa vo viacerých bodoch nezhodovala s výpoveďou pred vyšetrovateľom. Uviedol, že si s odstupom rokov nepamätá detaily stretnutia, kúpy auta ani jeho detailného technického stavu a trvá na svojej predchádzajúcej výpovedi. Počas výpovede jeho syna jeden z obhajcov poukázal na to, že mladík nerozumie dobre po slovensky, čo nezohľadnil pri výsluchu vyšetrovateľ. Svedok uviedol, že po slovensky rozumie, avšak nevie veľmi dobre hovoriť. Predseda senátu na konci výpovede povedal, že svedok podľa neho dostatočne dobre odpovedal a aj rozumel.

Predseda senátu vytýčil ďalší termín pojednávania na 11. a 18. júna, kedy by mali byť vypočutí ďalší svedkovia.

Šiesti obžalovaní muži mali v marci 2013 podľa polície poškodiť asi 11 bankomatov v Prešovskom a dva v Košickom kraji a ukradnúť takmer 1,7 milióna eur. Takmer 200.000 eur sa polícii podarilo nájsť. Za krádež hrozí mužom desať- až 15-ročné väzenie. Jeden z mužov - Pavol B. sa už k činu priznal a dostal trest šesť rokov a deväť mesiacov. Zvyšných päť obžalovaných na rozsudok ešte čaká.