Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V procese s Dušanom K. bude na ŠTS opätovne vypovedať Matej Z.

Na archívnej snímke bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Národná kriminálna agentúra zadržala Dušana K. koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia.

Pezinok 16. septembra (TASR) – Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje hlavné pojednávanie s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K. Obžalovaný je z viacerých trestných činov. Opätovne vypovedať bude takáčovec Matej Z., ktorý je väzobne stíhaný v inej trestnej veci.

Pojednávať sa začalo s hodinovým meškaním. Samosudkyňa sa zaoberala podaniami, ktoré doručila obhajoba 15. a 16. septembra. Okrem iného Dušan K. navrhuje obstaranie a vykonanie nových dôkazov. Týkať sa majú zápisnice o výsluchu Ľudovíta Makóa a zosnulého Františka Böhma. Obhajoba tiež podala námietku zaujatosti samosudkyne a sťažnosť voči prieťahom v konaní pri rozhodovaní o žiadosti na zrušenie zaisteného majetku.

Sudkyňa Pamela Záleská tiež informovala, že pre krátkosť času nebola predkladaná Najvyššiemu súdu SR sťažnosť obžalovaného proti rozhodnutiu ŠTS z 3. septembra o jeho žiadosti o prepustenie z väzby. „Súd uprednostnil vykonanie hlavného pojednávania,“ zdôvodnila sudkyňa.

Naposledy sa 3. septembra čítali listinné dôkazy a samosudkyňa sa zaoberala žiadosťou Dušana K. o prepustenie z väzby. Predvolaný bol vtedy aj svedok Matej Z., ktorý svoju neúčasť ospravedlnil, lebo sa v tom čase nachádzal v Chorvátsku. Prvý raz v procese s Dušanom K. vypovedal ešte v júli.

Bývalá prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry Blanka Godžová na júlovom pojednávaní opísala, že dostala pokyn od Dušana K. týkajúci sa väzobnej veci Ľubomíra Kudličku. Voči rozhodnutiu o prepustení Kudličku z väzby preto nepodala sťažnosť. Kajúcnik a bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó potvrdil, že bývalému špeciálnemu prokurátorovi za to odovzdal 50.000 eur. Tiež vypovedal, že mu Dušan K. pomáhal zbaviť sa podozrení z prípravy vraždy vyšetrovateľa Jána Č. sprístupnením celého spisu.

Národná kriminálna agentúra zadržala Dušana K. koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. Čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Vo väzbe je od októbra minulého roka.