Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Súdy ešte nevytýčili zasadnutia v prípade Borženského

Na archívnej snímke Dušan Borženský. Foto: TASR/František Iván

Borženský, prezývaný aj Borža, v minulosti označovaný za bosa košického podsvetia, si odpykáva 23-ročný trest za spolupáchateľstvo v prípade troch vrážd.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Krajský súd v Trnave a ani Krajský súd v Košiciach zatiaľ nevytýčili termíny verejného zasadnutia, na ktorom by mali rozhodovať o podmienečnom prepustení z väzenia, respektíve o prerušení výkonu trestu Dušana Borženského. TASR o tom informovala hovorkyňa KS v Trnave Jana Kondákorová a hovorkyňa KS v Košiciach Anna Pančurová.

"Súdny spis v predmetnej trestnej veci sa nachádza na OS Trnava, ktorý vykonáva potrebné procesné úkony, a nebol zatiaľ predložený odvolaciemu súdu. Z tohto dôvodu nebol nariadený termín zasadnutia na KS v Trnave," uviedla Kondákorová. "Odvolací súd zatiaľ nevytýčil termín verejného zasadnutia," povedala Pančurová.

Okresný súd (OS) v Trnave 10. marca vyhovel žiadosti Borženského na podmienečné prepustenie. Prvostupňový súd mu určil skúšobnú dobu v trvaní siedmich rokov s probačným dohľadom vo výmere troch rokov. OS v Košiciach zase 19. februára rozhodol o prerušení výkonu odňatia slobody Borženského na jeden rok, a to vzhľadom na jeho zlý zdravotný stav. V oboch prípadoch podal dozorový prokurátor sťažnosť, o ktorej majú rozhodovať odvolacie súdy.

Borženský, prezývaný aj Borža, v minulosti označovaný za bosa košického podsvetia, si odpykáva 23-ročný trest za spolupáchateľstvo v prípade troch vrážd. Za mrežami strávil približne 20 rokov. Bol odsúdený za spoluúčasť na vraždách Jána Kromku a Karola Kolárika. Priznal sa k objednávke vraždy kosovského Albánca Fadila Pasjaču z roku 2000, pričom uzavrel dohodu o vine a treste s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry. Z dôvodu onkologického ochorenia sa lieči v Nemocnici pre obvinených a odsúdených v Trenčíne, umiestnený je v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Hrnčiarovciach nad Parnou v okrese Trnava. O podmienečné prepustenie žiadal už predtým.