Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Prebieha hlavné pojednávanie s bývalým špeciálnym prokurátorom

Na snímke bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. v sprievode príslušníkov Zväzu väzenskej a justičnej stráže. Foto: TASR Jakub Kotian

Národná kriminálna agentúra zadržala bývalého špeciálneho prokurátora koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po obvinení.

Pezinok 7. júla (TASR) - Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku sa začalo hlavné pojednávanie s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K. Ten čelí obvineniam z viacerých trestných činov. Pojednávanie je naplánované na viac dní.

Niekdajšieho špeciálneho prokurátora priviezla eskorta v stredu ráno. Samosudkyňa ŠTS Pamela Záleská by mala vypočuť dvoch svedkov, a to člena skupiny takáčovcov Mateja Zemana a podnikateľa Viliama Ružičku, kamaráta Dušana K. Obaja sú prítomní na súde.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala bývalého špeciálneho prokurátora koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po obvinení.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v tejto veci podal v apríli tohto roka na súd obžalobu na Dušana K.. Ten čelí obvineniam zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Zákonná sudkyňa ŠTS Záleská vytýčila aj termín hlavného pojednávania na 7. až 9. a následne na 13. až 15. júla.



V procese s Dušanom K. vypovedajú svedkovia


V procese s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K. začali vypovedať svedkovia. Ako prvý sa pred samosudkyňu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Pamelu Zálesku v Pezinku postavil Matej Zeman, člen skupiny takáčovcov.

Spresnil, že k takáčovcom patril od roku 2004. Skupina časom zistila, že polícia ich sleduje a odpočúva. Šéf skupiny Ľubomír Kudlička sa preto rozhodol sám prihlásiť na polícii. Svedok dostal inštrukcie, aby sa v prípade, že Kudličku súd neprepustí, obrátil na Viliama Ružičku, ktorý bol kamarátom Dušana K.

Zeman priblížil, ako sa stretol s Dušanom K. a Ružičkom v reštaurácii. Ružička, ktorý má v stredu tiež vypovedať pred ŠTS, bol podľa Zemanových slov sprostredkovateľom prepustenia Kudličku. Po viacerých stretnutiach sa Ružička, Zeman a Dušan K. mali dohodnúť na tom, že Kudlička cez iné osoby vyplatí 100.000 eur. Dušan K. mal zabezpečiť, že po prepustení Kudličku na kauciu sudcom ŠTS Jánom Hrubalom nepodá prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry voči rozhodnutiu sťažnosť.

Za to mal Dušan K. podľa Zemana získať minimálne 30.000 eur. Na otázku, ako vníma Kudlička Dušana K. odpovedal, že bývalého špeciálneho prokurátora vníma ako veľmi dobrého priateľa, s ktorým majú dobré vzťahy a dohody. "Vždy, keď niečo Kudlička potreboval, tak Dušan K. to vedel vybaviť," dodal Zeman. Počas Zemanových odpovedí na otázky prokurátora sa Dušan K. viackrát zasmial, čo si všimla aj samosudkyňa a jeho reakciu zaznačila do zápisnice.

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. vyhlásil, že je nevinný


Bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. sa rozhodol vypovedať. Pred samosudkyňou Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Pamelou Záleskou v Pezinku vyhlásil, že je nevinný.

Obžalobu voči svojej osobe označil za predčasnú. Podľa neho polícia a prokuratúra nevykonali v prípravnom konaní dôkazy tak, aby sa vec dokázala bez dôvodných pochybností. Poukázal na mediálne aj politické útoky na svoju osobu ešte pred vznesením obvinenia.

"Zhruba od roku 2018 sa začali tlaky na moju osobu a na moje odstúpenie. Viaceré články boli na diskreditáciu mojej osoby, po voľbách 2020 to už boli aj vyjadrenia politikov. Z toho bolo jasné, že dôjde ku kriminalizácii mojej osoby. Už od začiatku sa o mne šírili klamstvá," povedal bývalý špeciálny prokurátor. Obáva sa, či bolo vyšetrovanie vôbec objektívne. "Skutkov uvedených v obžalobe som sa nedopustil, som nevinný a verím, že sa to následným dokazovaním preukáže. Na ďalšie otázky prokurátora a sudkyne odmietam odpovedať," dodal Dušan K.

Obhajcovia bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. spochybnili obžalobu


Na snímke bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. v sprievode príslušníkov Zväzu väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) počas hlavného pojednávania na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS).
Foto: TASR Jakub Kotian


Trojica obhajcov bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. spochybnila obžalobu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry. Stojí podľa nich primárne na výpovediach spolupracujúcich osôb, nebohého Františka Böhma, člena takáčovcov Mateja Zemana a bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa.

Obhajca Jakub Križan poukázal na to, že svedkovia Böhm a Makó mali spočiatku postavenie obvinených, mohli tak nazerať do spisu a na výpovediach sa dohodnúť, keďže mali prístup k výpovediam ostatných svedkov. "Nie je možné tvrdiť, že sa nemohli oboznámiť s výpoveďami iných vypočutých osôb, konkrétne s výpoveďou svedka Zemana, pričom Makó sa mohol oboznámiť aj s výpoveďou Böhma," uviedol Križan. Výpovede všetkých troch svedkov tak podľa neho treba vyhodnocovať obzvlášť kriticky.

Pripomenul aj medializované informácie o údajnom manipulovaní svedkov. Obhajoba preto súdu navrhla, aby sa zmenilo poradie svedkov. Požadovala vypočuť najprv niekdajšieho šéfa operatívcov Jána Kaľavského, bývalého šéfa SIS Vladimíra P., ktorý je aktuálne väzobne stíhaný, aj súčasného riaditeľa tajnej služby Michala Aláča. "Najskôr by malo prísť k objasneniu možného ovplyvňovania osôb, ktoré budú vypočúvané v tejto trestnej veci," dodal Križan.



Samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku Pamela Záleská návrhu na zmenu poradia svedkov nevyhovela. Odvolávanie sa na medializované informácie označila za irelevantné. "Súd nezasahuje do činnosti medií, ale nedovolí, aby médiá zasahovali do činnosti súdu," zdôvodnila Záleská.

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. odmietol dohodu o vine a treste


Bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. odmietol návrh samosudkyne Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku Pamely Záleskej na uzavretie dohody o vine a treste. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry tak pristúpil k čítaniu obžaloby a pokračuje sa v hlavnom pojednávaní.

"Nemám záujem o dohodu o vine a treste," uviedol na úvod hlavného pojednávania Dušan K. Urobil tak aj bez porady so svojimi troma obhajcami.