Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ZMENY V OPATRENIACH: Zavádza sa nový režim OP+

Na archívnej snímke žena s respirátorom vychádza z potravín na Slovnaftskej ulici v Bratislave. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Plošne sa otvárajú prevádzky kúpalísk, wellness a akvaparkov (len pre režim OP+).

Bratislava 17. januára (TASR) - Na Slovensku budú platiť od stredy 19. januára nové pandemické opatrenia v súvislosti s variantom omikron. Do praxe ich prinesú nové vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktoré reagujú na vládou schválené opatrenia. TASR prináša ich súhrn.


Povinnosť nosiť respirátor platí po novom nielen v interiéri, ale aj v exteriéri, a to ak ste vonku a ste vzdialení od cudzích osôb menej ako dva metre. Ak ste účastní na hromadnom podujatí, a to aj v prípade, ak ste od cudzích ľudí vzdialení viac ako dva metre.



Od 19. januára sa zavádza nový režim OP+, ktorý bude podmienkou vstupu do vybraných prevádzok (napríklad fitnes, wellness, akvaparky, kúpele a kúpeľné liečebne bez zdravotnej indikácie a krátkodobé ubytovacie služby - hotelové, turistické a podobné).



Pre vysokorizikové podujatia, ako sú napríklad oslavy, večierky, svadby, kary, diskotéky v prevádzkach a podobne, platí od 19. januára režim OP+. Pre ostatné typy hromadných podujatí režim OP+ neplatí.


Plošne sa otvárajú prevádzky kúpalísk, wellness a akvaparkov (len pre režim OP+).
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Fitnescentrá budú v režime OP+, zvyšuje sa maximálna kapacita na 50 osôb (alebo jedna osoba na 15 štvorcových metrov).



Bude povolená prevádzka detských kútikov (v režime OP).


Ruší sa povinnosť len individuálnych prehliadok v múzeách a galériách.


Ubytovanie pre lyžiarske, snoubordové výcviky pre deti do 18 rokov v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu bude možné v režime OTP.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Povinné testovanie nezaočkovaných zamestnancov zostáva minimálne do konca januára 2022 jedenkrát do týždňa, testovať sa nebudú musieť zamestnanci s kontraindikáciou očkovania.



Pôvodne avizované skrátenie lehoty po prekonaní covidu zo 180 na 90 dní sa po dohode s ministerstvom zdravotníctva a konzíliom odborníkov odkladá; v režime OP a OTP tak naďalej budú osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami.