Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

SÚHRN: P. Pellegrini zložil sľub a ujal sa funkcie prezidenta SR

Na snímke nový prezident SR Peter Pellegrini počas Pietneho aktu kladenia venca k Pamätníku Brána slobody a sviečky k Pamätníku obetiam železnej opony pod hradom Devín v Bratislave 15. júna 2024. Foto: TASR- Pavol Zachar

TASR prináša súhrn udalostí spojených s inauguráciou.

Bratislava 15. júna (TASR) - Peter Pellegrini zložil v sobotu napoludnie do rúk predsedu Ústavného súdu SR Ivana Fiačana ústavou predpísaný sľub a ujal sa funkcie prezidenta SR. TASR prináša súhrn udalostí spojených s inauguráciou.



- Peter Pellegrini zložil sľub na slávnostnej schôdzi parlamentu, ktorú v sobotu krátko predpoludním otvoril v priestoroch Slovenskej filharmónie v Bratislave podpredseda Národnej rady (NR) SR Peter Žiga (Hlas-SD).

- V rámci inauguračného príhovoru nový prezident deklaroval, že Slovensko bolo, je a ostane pevnou súčasťou Európskej únie i Severoatlantickej aliancie, ale nebude sa v nich nikdy báť hovoriť svojím suverénnym hlasom. Povedal, že chce pracovať aj na zdravých vzťahoch so všetkými našimi susedmi.

- Pellegrini tiež avizoval, že chce aktívne ponúkať víziu zjednoteného a súdržného národa. Usilovať sa chce o vytvorenie silného a starostlivého štátu. Za hlavné hodnoty označil štát, národ, rodinu a človeka.

- Po skončení schôdze sa presunul na bratislavské Hviezdoslavovo námestie, kde sa uskutočnila prehliadka jednotiek Ozbrojených síl SR. V bratislavskom Dóme sv. Martina sa potom konala slávnostná bohoslužba slova Te Deum.

- Bývalá prezidentka Zuzana Čaputová popoludní symbolicky odovzdala Prezidentský palác novej hlave štátu. Pellegrini potom na nádvorí absolvoval prehliadku Čestnej stráže prezidenta SR. Nasledoval slávnostný obed v paláci, na ktorý nový prezident pozval 15 mladých ľudí a 15 seniorov.

- V sobotu podvečer položil Pellegrini veniec k Pamätníku M. R. Štefánika v Ivanke pri Dunaji a neskôr aj k pamätníku Brána slobody na bratislavskom Devíne.

- Na inaugurácii boli okrem prezidentovej rodiny aj viacerí ústavní činitelia, poslanci NR SR, podpredsedovia vlády i ministri. Tiež zástupcovia regionálnej samosprávy, zástupcovia diplomatického zboru, registrovaných cirkví na Slovensku aj osobní hostia Pellegriniho. Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa zo zdravotných dôvodov nezúčastnil.

- Prítomní boli aj bývalí prezidenti SR Andrej Kiska, Rudolf Schuster a Ivan Gašparovič či napríklad slovenskí expremiéri Vladimír Mečiar a Eduard Heger, ale aj bývalý český prezident Miloš Zeman a expremiér Česka Andrej Babiš. Tiež neúspešný prezidentský kandidát Ivan Korčok.

- Politici v reakcii na inauguráciu vyjadrovali najmä želania, aby bol Pellegrini prezidentom všetkých občanov a prispel k upokojeniu atmosféry v spoločnosti.

- Novej hlave štátu zablahoželal aj pápež František, uistil ho o svojich modlitbách. Pozdrav prečítal v závere svätej omše v Katedrále svätého Martina v Bratislave apoštolský nuncius na Slovensku Nicola Girasoli.

- Inauguračný deň ukončí Pellegrini v sobotu večer slávnostnou recepciou na Bratislavskom hrade.


Prečítajte si aj: Portál TERAZ.sk