Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

SÚHRN: Premiér Ľudovít Ódor a jeho ministri sa ujali funkcií

Na snímke uprostred prezidentka SR Zuzana Čaputová a predseda vlády SR odborníkov Ľudovít Ódor prichádzajú na spoločné fotenie po vymenovaní novej vlády odborníkov v Prezidentskom paláci v Bratislave v pondelok 15. mája 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

TASR prináša denný súhrn.

Bratislava 15. mája (Bratislava) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok vymenovala vládu odborníkov na čele s Ľudovítom Ódorom. Nový premiér a jeho ministri si prevzali úrady. TASR prináša v tejto súvislosti denný súhrn.

-Prezidentka očakáva od Ódorovej vlády upokojenie situácie aj praktické riešenia. Hovorila o implementácii reforiem, o napĺňaní míľnikov plánu obnovy, tiež o príprave štátneho rozpočtu.

-Nový premiér vyhlásil, že jeho vláda chce priniesť pokoj, stabilitu aj odbornosť.

-Za priority v prospech budúcnosti Slovenska označil Ódor efektívne využívanie európskych peňazí, udržanie talentovaných ľudí v krajine a pomoc slabším.

-Premiérovými krátkodobými prioritami sú zabezpečenie riadneho chodu štátu do septembrových predčasných parlamentných volieb, príprava zodpovedného rozpočtu na budúci rok a proeurópska zahraničná politika.

-Expremiér Eduard Heger zaželal svojmu nástupcovi veľa odhodlania a síl.

-Viaceré politické strany oceňujú, že prišla vláda odborníkov. Niektoré zdôrazňujú potrebu návratu odbornosti do spravovania štátu. Časť opozície očakáva od novej vlády správu o stave Slovenska.

-Vláda odborníkov vystriedala dočasne poverený kabinet Eduarda Hegera. Prezidentka Čaputová poďakovala Hegerovej vláde za jej službu pre Slovensko. Vyzdvihla dôležité reformy či splnené míľniky plánu obnovy. Pripomenula, že problémom kabinetu, ktorý urýchlil aj jeho koniec, bol neustály súboj a hádky.