Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

SÚHRN: Súd oslobodil Mariana K. v kauze Kuciak, Alena Zs. je vinná

Na snímke obžalovaný Marian K. odchádza po vynesení rozsudku v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a v kauze prípravy vrážd prokurátorov na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku v piatok 19. mája 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

TASR prináša súhrn z rozhodnutia súdu a reakcií.

Bratislava 19. mája (TASR) - Podnikateľa Mariana K. Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku oslobodil v piatok spod obžaloby v prípade objednávky vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka aj v kauze prípravy vrážd prokurátorov. Alena Zs. je vinná. TASR prináša súhrn z rozhodnutia súdu a reakcií.



- Nebolo dokázané, že skutok spáchal obžalovaný Marian K., povedala predsedníčka senátu Ružena Sabová k oslobodzujúcemu verdiktu v prípade Kuciakovej vraždy. Podľa súdu boli dôvodné pochybnosti, ktoré nesmerovali k ustálenému presvedčeniu o vine obžalovaného. Sudkyňa zdôraznila, že oslobodzujúci rozsudok nie je rozhodnutím o nevine.

- Alenu Zs. súd uznal vinou v prípade objednávky Kuciakovej vraždy aj z prípravy vrážd prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho, tiež za nedovolené ozbrojovanie. Okrem 25-ročného súhrnného trestu, ktorý má absolvovať v ústave s najprísnejším stupňom stráženia, dostala tiež trojročný ochranný dohľad a povinnosť nahradiť Kuciakovcom nemajetkovú ujmu v celkovej výške 160.000 eur.

- Podľa senátu ŠTS bola emočne, materiálne a finančne závislá od Mariana K. Jej motívom na objednanie vrážd mala byť preto obava zo straty finančných a iných materiálnych plnení z jeho strany.

- V kauze prípravy vraždy v súčasnosti už generálneho prokurátora Žilinku senát odsúdil aj obžalovaného Dušana K. Uložil mu nepodmienečný osemročný trest odňatia slobody. Obžalovaného Darka D. súd oslobodil. Všetci obžalovaní boli zároveň oslobodení spod obžaloby týkajúcej sa prípravy vraždy vtedajšieho advokáta a súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica.

- Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné. O avizovaných odvolaniach prokurátorov aj Kuciakovcov bude rozhodovať Najvyšší súd SR.

- Prezidentka SR Zuzana Čaputová je z rozsudku v kauze vraždy Jána Kuciaka sklamaná a prekvapená. Rozhodnutie však podľa nej treba rešpektovať. Premiér Ľudovít Ódor rozhodnutie súdu plne rešpektuje, aj keď sa osobne nevie ubrániť zmiešanému pocitu. Na rozhodnutie reagovali aj politici naprieč politickým spektrom. Expremiér a líder Smeru-SD Robert Fico sa na verdikt pozerá s rešpektom. Tlak médií na odsúdenie označil za enormný.

- Rodiny zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej nerozumejú verdiktu súdu. Súdnu sieň opustili ešte počas vyhlasovania rozsudku.

- Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka reagoval tým, že uvedomenie si, že mohol byť predmetom úvah o fyzickej likvidácii, zásadne zmenilo život jemu i jeho rodine.

- Niekdajší prvý námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky súdne rozhodnutie rešpektuje. Vyjadrí sa po doručení rozhodnutia.