Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Slovensko

Súhrn vládou prerokovaných návrhov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

TASR prináša sumár návrhov prerokovaných vládou.


Bratislava 29. novembra (TASR) - Od 1. januára 2024 by malo vzniknúť Ministerstvo cestovného ruchu a športu Slovenskej republiky. Návrh novely zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy v stredu schválila vláda. Zároveň odsúhlasila, aby parlament rokoval o návrhu v skrátenom legislatívnom konaní.





Bratislava 29. novembra (TASR) - Na Ministerstve kultúry SR končí ako štátny tajomník Štefan Kuffa. Jeho odvolanie schválila vláda na stredajšom rokovaní. Zároveň ho vymenovala za štátneho tajomníka envirorezortu.

Mária Marušku odvolala z pozície štátneho tajomníka agrorezortu. Pôsobiť bude ako štátny tajomník na rezorte kultúry. Na ministerstve životného prostredia skončí ako štátny tajomník Jozef Smatana a presunie sa na ministerstvo pôdohospodárstva.





Bratislava 29. novembra (TASR) - Obyvatelia obcí Blatné Revištia a Svätuš zasiahnutí letnou veternou kalamitou so silným dažďom a krubobitím dostanú od štátu jednorazovú pomoc. Prerozdelia si 275.390 eur. Návrh Ministerstva vnútra (MV) SR v stredu schválila vláda.





Bratislava 29. novembra (TASR) - Šéfa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) by mala opäť menovať a odvolávať vláda na návrh ministra zdravotníctva. Doplniť sa majú aj dôvody na odvolanie. Vyplýva to z návrhu novely zákona, ktorú v stredu schválil kabinet. Vláda tiež navrhla, aby zákon parlament prerokoval v skrátenom legislatívnom konaní.





Bratislava 29. novembra (TASR) - Predsedu Štatistického úradu SR by mohla vymenúvať a odvolávať vláda, nie prezident. Vyplýva to z návrhu novely zákona, ktorú v stredu schválil vládny kabinet. Doplniť sa majú aj dôvody na odvolanie predsedu úradu. Vláda tiež navrhla, aby zákon parlament prerokoval v skrátenom legislatívnom konaní.





Bratislava 29. novembra (TASR) - Všeobecní lekári by nemuseli zatiaľ uzatvárať dohody o poskytovaní zdravotnej starostlivosti s pacientmi elektronicky. Povinnosť im mala pribudnúť od budúceho roka. Vláda v stredu schválila návrh novely zákona o národnom zdravotníckom informačnom systéme (NZIS), ktorý ju posúva o rok.





Bratislava 29. novembra (TASR) - Financovanie cirkevných a súkromných zariadení poradenstva a prevencie by sa malo zmeniť. Mali by sa financovať zo štátneho rozpočtu. Vyplýva to z návrhu novely zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení, ktorý v stredu schválila vláda. Zároveň odsúhlasila, aby parlament rokoval o návrhu v skrátenom legislatívnom konaní.





Bratislava 29. novembra (TASR) - Envirofond by mal byť povinný vrátiť vlastníkovi nehnuteľnosti, na ktorej sanovali envirozáťaž, ním uhradené financie. Urobiť by tak mal do 1. marca 2024. Pohľadávky štátu vzniknuté v súvislosti so sanáciou nehnuteľností majú v znení účinnom do 31. decembra 2023 zaniknúť k 1. januáru 2024. Vyplýva to z novely zákona o niektorých opatreniach na úseku environmentálnej záťaže a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktoré schválila vláda. Zároveň odsúhlasila, aby parlament rokoval o návrhu v skrátenom legislatívnom konaní.





Bratislava 29. novembra (TASR) - Novým splnomocnencom vlády pre vodohospodárske otázky na hraničných vodách s Maďarskom, Ukrajinou, Rakúskom a Českom bude Vladimír Novák. Jeho vymenovanie schválila vláda na stredajšom rokovaní. Zároveň z tejto pozície odvolala Romana Havlíčka.





Bratislava 29. novembra (TASR) - Splnomocnencom vlády pre cestovný ruch a šport bude Dušan Keketi. Jeho vymenovanie spolu s vytvorením štatútu splnomocnenca schválila vláda na stredajšom rokovaní.





Bratislava 29. novembra (TASR) - Novou predsedníčkou Rady vlády SR pre protidrogovú politiku sa stane ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Podpredsedami sa stanú minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) a minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD). Ich vymenovanie vláda schválila na stredajšom rokovaní.





Bratislava 29. novembra (TASR) - Úrad vlády (ÚV) SR môže využiť 622.605 eur z kapitálových výdavkov, ktoré nevyčerpal v predchádzajúcich dvoch rokoch, na nové ciele. So zmenou účelu použitia týchto peňazí v stredu súhlasila vláda.





Bratislava 29. novembra (TASR) - Na obnovu veľvyslanectva v Londýne sa využijú nevyčerpané kapitálové výdavky Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. Časť sa presunie aj na úhradu výdavkov Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ). Zmenu účelu použitia financií v stredu odobrila vláda.