Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Slovensko

Súhrn vládou prerokovaných návrhov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

TASR prináša sumár návrhov prerokovaných vládou.



Bratislava 4. decembra (TASR) - Návrh štátneho rozpočtu na budúci rok pôjde na rokovanie vlády až budúci týždeň. Predtým v ňom musia byť zapracované konsolidačné opatrenia, ktoré schválil kabinet v pondelok. Takisto musí zasadnúť makro a daňový výbor na ministerstve financií a návrh musí prerokovať aj tripartita. Tempo konsolidácie verejných financií však nebude vyššie ako 0,5 %, avizoval po pondelkovom rokovaní vlády premiér Robert Fico (Smer-SD).





Bratislava 4. decembra (TASR) - Zdravotné odvody pre zamestnávateľov, samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) a tzv. samoplatiteľov sa majú od nového roka zvýšiť. Návrh novelizácie zákona o zdravotnom poistení v pondelok schválila vláda v rámci opatrení na zlepšenie stavu verejných financií.





Bratislava 4. decembra (TASR)
- Štátny sviatok Deň Ústavy SR by viac nemal byť dňom pracovného pokoja. Vyplýva to z návrhu zákona v súvislosti so zlepšením stavu verejných financií, ktorý v pondelok schválila vláda.





Bratislava 4. decembra (TASR) - Od apríla 2024 by sa mali zvýšiť súdne a správne poplatky. Navrhuje to vláda v legislatívnom konsolidačnom balíku, ktorý schválila v pondelok.





Bratislava 4. decembra (TASR) - RTVS má dostávať zo štátneho rozpočtu príspevok vo výške najmenej 0,12 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Vyplýva to z návrhu zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšením stavu verejných financií. Návrh schválila v pondelok vláda.





Bratislava 4. decembra (TASR) - Balík 18 konsolidačných opatrení pre budúci rok má hodnotu 1,96 miliardy eur a celý je obsiahnutý v jednom súhrnnom zákone, tzv. Lex Konsolidácia. Vláda v rámci neho plánuje od budúceho roka zaviesť mimoriadny bankový odvod so sadzbou 30 %, ako aj zvýšiť spotrebné dane z tabaku a alkoholických nápojov. Uviedol to v pondelok po rokovaní vlády minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).





Bratislava 4. decembra (TASR) - Zníženie odvodu do 2. dôchodkového piliera zo súčasných 5,5 % na 4 % bude zatiaľ trvalé. Uviedol to minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD) po pondelkovom rokovaní vlády na brífingu pri predstavovaní konsolidačných opatrení. Vo vládnej koalícii sa takto našlo riešenie, ktoré umožní v roku 2024 vyplatenie skutočného 13. dôchodku a aj rodičovského dôchodku a nebude pritom potrebné vstupovať do mechanizmu venovania 2 % z dane z príjmov.





Bratislava 4. decembra (TASR) - Zabezpečiť minimálne 15 % zdanenie príjmov podnikateľov nachádzajúcich sa na Slovensku, ktorí sú členmi nadnárodnej skupiny podnikov alebo veľkej vnútroštátnej skupiny je zámerom návrhu zákona o dorovnávacej dani, ktorý v pondelok schválila vláda. Národnej rade (NR) SR ju odporúča prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní.





Bratislava 4. decembra (TASR) - Vláda na pondelkovom rokovaní odvolala z funkcie predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Andreja Jurisa. Podľa vlády totiž konal v rozpore s povinnosťou konať nezávisle od pokynov štátnych orgánov, orgánov územnej samosprávy, iných orgánov verejnej moci a od ďalších osôb.