Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

SÚHRN:Čaputová rokovala s lídrami, poslanci riešia i funkcie v regióne

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas vyhlásenia k výsledkom volieb do NR SR v Prezidentskom paláci 2. októbra 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Viacerí novozvolení poslanci parlamentu, ktorí v súčasnosti pôsobia v komunálnej a regionálnej politike, zároveň riešia, či si ponechajú všetky funkcie.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Prezidentka Zuzana Čaputová sa v utorok stretla s ďalšími lídrami politických strán, ktoré uspeli v parlamentných voľbách. Prijala predsedu Hlasu-SD Petra Pellegriniho a predsedu KDH Milana Majerského. Viacerí novozvolení poslanci parlamentu, ktorí v súčasnosti pôsobia v komunálnej a regionálnej politike, zároveň riešia, či si ponechajú všetky funkcie.

TASR prináša v tejto súvislosti súhrn udalostí.

- Predsedníctvo strany Hlas-SD zatiaľ nevylúčilo ani jeden z dvoch variantov prípadnej novej vlády. Rokovať bude strana najskôr s víťazom volieb, teda Smerom-SD, potvrdil to predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini. Neformálne sa už stretol s lídrom Progresívneho Slovenska Michalom Šimečkom. Deklaroval zodpovedný prístup k rokovaniam, aby nedošlo k patovej situácii. Nateraz nekonkretizoval požiadavky strany ani personálne pozície, ktoré by chcela obsadiť.



- Zatiaľ to vyzerá tak, že KDH mieri do opozície, skonštatoval šéf KDH Milan Majerský. Predsedníctvo hnutia si podľa neho stojí za tým nejsť do vlády so Smerom-SD. V prípadnej štvorkoalícii s Hlasom-SD, SaS a PS by podľa neho boli v niektorých otázkach priepastné rozdiely medzi stranami, no sú ochotní debatovať, aby došlo k "veľkej miere kompromisu". Majerský sa už stretol s predsedom PS Michalom Šimečkom. Pri štvorkoalícii je podľa neho veľa otázok, ktoré tak skoro zodpovedané nebudú. Štvorkoalícia môže podľa neho stroskotať, ak liberáli neustúpia z požiadaviek konzervatívcov.



- Prezidentka Zuzana Čaputová má na pláne aj ďalšie stretnutia v rámci povolebných rokovaní. Vo štvrtok (5. 10.) sa stretne s predsedom hnutia OĽANO a priatelia Igorom Matovičom a v pondelok (9. 10.) s lídrom SNS Andrejom Dankom.



- Rokovania o vytvorení koalície si podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica vyžadujú striedmosť vo verejných vyjadreniach. Zároveň skonštatoval, že pri rokovaní s preferovanými koaličnými partnermi nenarazil na zásadné programové rozdiely. Upozornil na to, že prvé rozhovory sa týkajú obsahu budúceho vládneho programu, nie personálnych otázok. Takisto informoval o tom, že požiadal súčasného premiéra Ľudovíta Ódora o súčinnosť pri poskytnutí informácií o vývoji verejných financií.



Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka bude pokračovať v sondovaní možností zostaviť koalíciu bez Fica, aj keď je menej pravdepodobná. Dokončil prvé kolo neformálnych rozhovorov s predsedami strán možnej koalície. Za dobrú správu označil, že zo všetkých strán je potvrdený záujem pokračovať v rozhovoroch a nenarazili na požiadavku, o ktorej by sa nevedeli ďalej rozprávať.



- Viacerí novozvolení poslanci, ktorí pôsobia v komunálnej a regionálnej politike, riešia, či si ponechajú všetky funkcie. Do parlamentu sa dostalo aj šesť z ôsmich predsedov samosprávnych krajov. Nielen tí pre TASR odpovedali, ako plánujú postupovať.

- Juraj Droba sa nevzdá funkcie predsedu Bratislavského samosprávneho kraja. Ešte nevie, či si uplatní mandát poslanca parlamentu.

- Predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič sa o tom, či si bude uplatňovať mandát poslanca súbežne s výkonom funkcie v krajskej samospráve, vyjadrí až po prevzatí osvedčenia o zvolení.

- Milan Majerský zostáva predsedom Prešovského samosprávneho kraja. Podľa neho je možné vykonávať túto funkciu aj s mandátom poslanca.

- Predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška neuvažuje v súvislosti s opätovným zvolením do Národnej rady SR vzdať sa jedného z dvoch postov.

- Erika Jurinová zostane na poste predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja. Zvažuje neprebratie mandátu poslankyne Národnej rady SR.

- Novozvolený poslanec Branislav Becík, ktorý pôsobí aj ako predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja, sa funkcie vzdať neplánuje. Skĺbenie funkcií vidí ako skvelú príležitosť na zmeny.

- Podpredsedníčka Bratislavského samosprávneho kraja pre oblasť sociálnych vecí a miestna poslankyňa v bratislavskej Karlovej Vsi Simona Petrík sa vráti do parlamentu. Či sa prípadne vzdá niektorého zo súčasných postov, sa vyjadrí neskôr.

- Novozvolený poslanec Ján Blcháč plánuje naďalej pôsobiť aj vo funkcii primátora Liptovského Mikuláša. Chce vykonávať oba posty súčasne.