Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

ŠÚKL eviduje 11.031 hlásených podozrení na nežiaduce účinky vakcín

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ústav eviduje spolu sedem úmrtí v kauzálnej súvislosti s očkovaním, z toho pri štyroch prípadoch bol súvis stanovený ako možný a v troch ako pravdepodobný.

Bratislava 1. apríla (TASR) - Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) nahlásili k štvrtku (31. 3.) v súvislosti s očkovaním proti novému koronavírusu 11.031 podozrení na nežiaduce účinky. Z celkového počtu hlásení vyhodnotili 1673 ako závažných. ŠÚKL o tom informuje na svojom webe s tým, že štatistiku k hláseniam bude po novom zverejňovať na mesačnej báze.

Ústav eviduje spolu sedem úmrtí v kauzálnej súvislosti s očkovaním, z toho pri štyroch prípadoch bol súvis stanovený ako možný a v troch ako pravdepodobný. "Pri iných uzavretých prípadoch vrátane niektorých medializovaných bol súvis vylúčený," dodáva ústav.

ŠÚKL pripomína, že vakcíny určené na prevenciu ochorenia COVID-19 sú podávané injekčne do svalu a môžu v priebehu hodín až dní po podaní vyvolať reakcie menšej alebo strednej intenzity, ktoré spontánne počas niekoľkých dní odznievajú. Výskyt a intenzita nežiaducich reakcií závisia od viacerých faktorov, napríklad od celkového zdravotného stavu človeka, od veku, iných súbežne užívaných liekov, imunitnej odpovede či od psychického nastavenia človeka.

Štatistiku hlásení podozrení na nežiaduce účinky vakcín bude ústav po novom zverejňovať na mesačnej báze, najbližšie ju uverejní 2. mája. Doposiaľ štatistiky zverejňoval každý týždeň.