Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Evidujú 11.123 hlásených podozrení na nežiaduce účinky vakcín

Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Ústav eviduje spolu sedem úmrtí v kauzálnej súvislosti s očkovaním, z toho pri štyroch prípadoch bol súvis stanovený ako možný a pri troch ako pravdepodobný.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) nahlásili k piatku (30. 9.) v súvislosti s očkovaním proti novému koronavírusu 11.123 podozrení na nežiaduce účinky. Z celkového počtu hlásení vyhodnotili 1740 ako závažných. ŠÚKL o tom informuje na svojom webe.

Ústav eviduje spolu sedem úmrtí v kauzálnej súvislosti s očkovaním, z toho pri štyroch prípadoch bol súvis stanovený ako možný a pri troch ako pravdepodobný. "Pri iných uzavretých prípadoch vrátane niektorých medializovaných bol súvis vylúčený," ozrejmil ústav.

ŠÚKL pripomenul, že vakcíny určené na prevenciu ochorenia COVID-19 sú podávané injekčne do svalu a môžu v priebehu hodín až dní po podaní vyvolať reakcie menšej alebo strednej intenzity, ktoré spontánne počas niekoľkých dní odznievajú. Výskyt a intenzita nežiaducich reakcií závisia od viacerých faktorov, napríklad od celkového zdravotného stavu človeka, od veku, iných súbežne užívaných liekov, imunitnej odpovede či od psychického nastavenia človeka.