Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ŠÚKL eviduje 5109 hlásených podozrení na nežiaduce účinky vakcín

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Celkovo bolo na Slovensku k piatku podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) prvou dávkou zaočkovaných 1.677.653 osôb, druhou dávkou 791.605 osôb.

Bratislava 29. mája (TASR) - V súvislosti s očkovaním proti novému koronavírusu Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) k strede (26. 5.) eviduje 5109 hlásených podozrení na nežiaduce účinky. Z celkového počtu hlásení je 344 závažných, čo predstavuje 6,7 percenta hlásení. Na svojej stránke to uviedol ŠÚKL.

Medzi najčastejšie hlásené podozrenia na nezávažné nežiaduce účinky patrili bolestivosť, opuch alebo začervenanie v mieste aplikácie, opuch a bolesť lymfatických uzlín v podpazuší, triaška, zimnica, horúčka, pocit na odpadnutie, únava, závrat, bolesť hlavy, svalov, kĺbov, zvýšenie pulzu, slabosť, tráviace ťažkosti, návaly tepla, pásový opar, kožné reakcie (výsyp), svrbenie v mieste aplikácie, nauzea, vracanie, hnačka, tŕpnutie, bolesť alebo tlak na hrudníku, smäd či porucha menštruačného cyklu.

ŠÚKL informoval aj o hlásených podozreniach na závažné nežiaduce účinky. Objavili pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi (zväčša u pacientov liečených na hypertenziu), prekolapsový stav, kolaps, trombózu, alergické reakcie (jedna anafylaktická reakcia), parézu tvárového nervu, zlyhanie očkovania, flebotrombózu, trombózu, pľúcnu embóliu, dočasnú paralýzu, pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi, stratu vedomia, ale napríklad aj epileptický záchvat u pacientov liečených na epilepsiu, erysipel, hyperpyrexiu, flebitídu dolných končatín, pľúcnu embóliu či náhlu cievnu mozgovú príhodu.

K piatku (28. 5.) eviduje štátny ústav spolu tri úmrtia v kauzálnej súvislosti s očkovaním. Z nich pri dvoch prípadoch bol súvis stanovený ako možný. Išlo o vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNtech a od spoločnosti Moderna. V jednom prípade bol súvis vyhodnotený ako pravdepodobný, išlo o vakcínu od spoločnosti AstraZeneca.

"Pri iných uzavretých prípadoch vrátane niektorých medializovaných bol súvis vylúčený. Aj ak súvis nebol potvrdený, ale úmrtie bolo štátnemu ústavu nahlásené, hlásenie zasielame spolu s jeho popisom do európskej databázy nežiaducich účinkov," doplnil ústav.

Celkovo bolo na Slovensku k piatku podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) prvou dávkou zaočkovaných 1.677.653 osôb, druhou dávkou 791.605 osôb.