Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ŠÚKL eviduje 67 hlásení podozrení na nežiaduce účinky po očkovaní

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Z tohto počtu bolo päť hlásení vyhodnotených ako závažné.

Bratislava 11. januára (TASR) - Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) eviduje do pondelka 67 hlásení podozrení na nežiaduce účinky po vakcíne na prevenciu ochorenia COVID-19. Pre TASR to povedala hovorkyňa štátneho ústavu Magdaléna Jurkemíková.

Ako priblížila, z tohto počtu bolo päť hlásení vyhodnotených ako závažné. "Jedno hlásenie uvádzalo pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi, dve hlásenia prekolapsový stav, jedno anafylaktickú reakciu a posledné nevoľnosť, potenie a vracanie. Hlásenia súvisiace s alergickými reakciami boli hlásené u osôb, ktoré udávali predchádzajúcu alergickú anamnézu, a ich stav sa po podaní korekčnej liečby upravil," spresnila.

Jurkemíková ďalej uviedla, že nezávažné hlásenia zahŕňajú v drvivej väčšine najmä bolestivosť v mieste vpichu a bolesť ramena či končatiny, do ktorej bola podaná vakcína. Ďalej boli nahlásené nezávažné nežiaduce reakcie, ako zvýšená teplota, zimnica, únava, slabosť, bolesť hlavy, svalov a kĺbov a podobne.

Vysvetlila, že takéto nežiaduce reakcie sú zvyčajne mierne a krátkodobé a predstavujú prirodzenú reakciu organizmu na očkovanie. "Ani nezávažné nežiaduce účinky sa však nevyskytnú u všetkých očkovaných," doplnila.

ŠÚKL pripomína, že podozrenia na nežiaduce účinky liekov majú povinnosť hlásiť všetci zdravotnícki pracovníci a držitelia rozhodnutí o registrácii bez ohľadu na ich závažnosť. "S ohľadom na danú skutočnosť štátny ústav hodnotí počet a závažnosť hlásení pri aktuálnych počtoch zaočkovaných osôb za štandardný. Hlásenia podozrení na nežiaduce účinky a ich analýza a monitorovanie tvoria jeden zo spôsobov sledovania bezpečnosti liekov po registrácii," uzavrela.