Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ŠÚKL eviduje 6700 hlásení podozrení na nežiaduce účinky vakcín

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Medzi najčastejšie hlásené závažné nežiaduce reakcie patrili krátkodobá strata vedomia, kolaps, pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi, trombóza, pľúcna embólia, fibrilácia či infarkt myokardu.

Bratislava 9. júla (TASR) - V súvislosti s očkovaním proti novému koronavírusu Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) k 30. júnu eviduje 6700 hlásení podozrení na nežiaduce účinky. Z celkového počtu hlásení bolo 566 vyhodnotených ako závažných, a to vrátane štyroch úmrtí. To predstavuje 8,4 percenta hlásení. Na svojej stránke to uviedol ŠÚKL.

Zo súčasne používaných vakcín na prevenciu ochorenia COVID-19 sa vakcíny Comirnaty od konzorcia Pfizer a BioNTech týka 3035 hlásení, vakcíny Vaxzevria (predtým COVID-19 Vaccine AstraZeneca) 2827 hlásení a vakcíny Spikevax (predtým COVID-19 Vaccine Moderna) 767 hlásení. Vakcínou COVID-19 Vaccine Janssen sa na Slovensku očkuje od 21. júna a ŠÚKL v súvislosti s ňou neprijal žiadne hlásenie. "Od 7. júna sa na Slovensku očkuje aj neregistrovanou vakcínou Sputnik V, v súvislosti s ktorou štátny ústav prijal šesť hlásení," spresnil ŠÚKL.

Za jún ŠÚKL eviduje 1323 hlásení na nežiaduce účinky vakcín, z nich bolo 167 vyhodnotených ako závažných, čo predstavuje 12,6 percenta hlásení. Medzi najčastejšie hlásené závažné nežiaduce reakcie patrili krátkodobá strata vedomia, kolaps, pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi, trombóza, pľúcna embólia, fibrilácia či infarkt myokardu. "Z uvedených hlásení podozrení na závažné nežiaduce reakcie sú niektoré stále v stave hodnotenia, pretože pre ich komplexné spracovanie je potrebné doplnenie údajov a verifikácia lekárom," vysvetlil ŠÚKL.

ŠÚKL k 17. júnu tiež uzavrel štvrtý prípad úmrtia po očkovaní na prevenciu ochorenia COVID-19. Išlo o pacienta vo veku 44 rokov, ktorý bol očkovaný prvou dávkou vakcíny Vaxzevria od spoločnosti AstraZeneca. "Podľa pitevného záveru k úmrtiu došlo na základe existujúcich chronických ochorení pacienta a vzniknutých zdravotných komplikácií po očkovaní. Štátny ústav preto vyhodnotil súvis medzi očkovaním a úmrtím ako možný," priblížil ŠÚKL

K štvrtku (8. 7.) tak ŠÚKL eviduje spolu štyri úmrtia v kauzálnej súvislosti s očkovaním, z toho v troch prípadoch bol súvis stanovený ako možný a v jednom ako pravdepodobný.

Celkovo bolo na Slovensku k 7. júlu podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) podaných 3.771.752 dávok. Z toho boli 2.606.938 vakcín Comirnaty, 795.959 Vaxzevria, 389.922 vakcíny Spikevax, 4204 vakcíny COVID-19 Vaccine Janssen a 15.157 vakcíny Sputnik V.