Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ŠÚKL eviduje päť prípadov myokarditídy a perikarditídy po očkovaní

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pacientom, u ktorých sa po očkovaní vyskytnú dýchavičnosť, prudký tlkot srdca, ktorý môže byť nepravidelný či bolesť na hrudníku, odporúča ŠÚKL vyhľadať lekársku starostlivosť.

Bratislava 14. júna (TASR) - Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) evidoval k piatku (11.6.) päť prípadov myokarditídy, teda zápalu srdcového svalu či perikarditídy, teda zápalu obalu srdcového svalu po očkovaní proti ochoreniu COVID-19. Informoval o tom na sociálnej sieti.

"Myokarditída a perikarditída sú zápalové ochorenia srdca, ktoré sa môžu vyskytnúť po infekciách alebo imunitných ochoreniach. Ich výskyt v populácii Európskeho hospodárskeho priestoru sa pohybuje od jedného do desiatich prípadov zo 100.000 za rok. Ochorenie má zväčša mierny priebeh a k zotaveniu zvyčajne dôjde spontánne alebo po nasadení liečby," uviedol štátny ústav.

Preskúmanie spustila Európska lieková agentúra (EMA) v apríli po prípadoch myokarditídy hlásených v Izraeli po vakcíne od konzorcia Pfizer/BioNTech. Väčšina prípadov mala podľa informácií ŠÚKL mierny priebeh a ochorenie ustúpilo do niekoľkých dní. Vyskytli sa najmä u mužov do 30 rokov. Symptómy sa objavili zväčša niekoľko dní po druhej dávky vakcíny. EMA v súčasnosti dáta analyzuje.

Pacientom, u ktorých sa po očkovaní vyskytnú dýchavičnosť, prudký tlkot srdca, ktorý môže byť nepravidelný či bolesť na hrudníku, odporúča ŠÚKL vyhľadať lekársku starostlivosť.

EMA aj ŠÚKL vyzývajú zdravotníckych pracovníkov, aby nahlásili prípady myokarditídy alebo perikarditídy po očkovaní či iné podozrenia na závažné nežiaduce účinky.