Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kolchicín a ivermektín nie sú registrované ako liečivá na COVID-19

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Štátny ústav odporúča nekupovať si lieky na základe článkov z internetu, ale poradiť sa so svojím lekárom.

Bratislava 26. januára (TASR) – Liečivá kolchicín a ivermektín nie sú registrované na liečbu ochorenia COVID-19. Na sociálnej sieti o tom informoval Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) v reakcii na správy o prínosoch liečiv.



Ústav pripomenul, že ak má farmaceutická spoločnosť k dispozícii údaje o prínosoch lieku pri tomto ochorení, môže využiť dve možnosti. Prvou je štandardný registračný proces. Farmaceutická spoločnosť oň môže požiadať Európsku liekovú agentúru alebo aj ŠÚKL. Štátny ústav však uviedol, že v súčasnosti takúto žiadosť ani pri jednom liečive neeviduje.

Alternatívou je aj požiadať o povolenie na terapeutické použitie neregistrovaného lieku. To na Slovensku vydáva Ministerstvo zdravotníctva SR. ŠÚKL vysvetlil, že môže ísť o liek, ktorý nie je na Slovensku vôbec registrovaný, prípadne o liek, ktorý je registrovaný na iné ochorenia.

Štátny ústav odporúča nekupovať si lieky na základe článkov z internetu, ale poradiť sa so svojím lekárom. Pripomína, že aj registrované lieky na ochorenie COVID-19, aj lieky, ktoré sa používajú na základe povolenia MZ SR, sú určené pre hospitalizovaných pacientov, nie však na samoliečbu.

„Ak sa liečite v domácom prostredí, symptomatickú liečbu konzultujte s ošetrujúcim lekárom alebo s lekárnikom," uzavrel ŠÚKL.