Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

ŠÚKL neeviduje zvýšené hlásenia o prerušení dodávok liekov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Čo sa týka vakcín proti chrípke, lekárne ich objednávajú na základe dopytu z predchádzajúcich rokov.

Bratislava 6. augusta (TASR) - Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) momentálne neeviduje zvýšený počet hlásení o prerušení dodávok liekov. Pre TASR to uviedla hovorkyňa ústavu Magdaléna Jurkemíková. Doplnila, že na Slovensku, tak ako aj v iných krajinách, štandardne dochádza k dočasnému výpadku niektorých liekov z rôznych, najmä výrobných dôvodov.

"Aj v súčasnosti teda evidujeme viacero takýchto hlásení, nie však v neštandardnom počte. Takisto došlo k obnoveniu dodávok voľnopredajných liekov, ktoré boli na začiatku pandémie pre zvýšený dopyt dočasne nedostupné," povedala s tým, že počas pandémie nového koronavírusu na situáciu môžu vplývať faktory ako obmedzená prevádzka výrobných závodov, logistické komplikácie pri prechode hraníc či hromadenie liekov na úrovni občanov alebo nemocníc.

Doplnila, že čo sa týka vakcín proti chrípke, lekárne ich objednávajú na základe dopytu z predchádzajúcich rokov. V minulom roku sa na Slovensko doviezlo približne 230.000 kusov očkovacích látok proti chrípke. Komplexné informácie o dovoze na Slovensko pre nadchádzajúcu chrípkovú sezónu však ŠÚKL nemá nateraz k dispozícii.