Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ŠÚKL: Očkovanie proti COVID-19 nemá vplyv na plodnosť žien ani mužov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Odborníci sa zamerali aj na tému menštruačného cyklu a vakcinácie. Poukázali na to, že na menštruáciu môžu vplývať rôzne faktory, napríklad stres, cvičenie či zmena hmotnosti.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Vakcíny proti ochoreniu COVID-19 podľa doteraz dostupných informácií nemajú vplyv na plodnosť žien ani mužov. Očkovanie sa odporúča aj v prípade, že sa žena snaží otehotnieť, prípadne ak v blízkej budúcnosti plánuje otehotnieť. Na sociálnej sieti o tom informoval Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

Odborníci sa zamerali aj na tému menštruačného cyklu a vakcinácie. Poukázali na to, že na menštruáciu môžu vplývať rôzne faktory, napríklad stres, cvičenie, zmena hmotnosti, únava alebo zmena životného štýlu. "Tieto faktory môžeme vo zvýšenej miere zažívať práve počas pandémie COVID-19. Menštruáciu rovnako ovplyvňujú aj gynekologické diagnózy, ako napríklad myómy či endometrióza," uviedol štátny ústav.

Poruchy menštruačného cyklu, ako napríklad silná menštruácia, jej oneskorenie alebo krvácanie mimo cyklu sa vo všeobecnosti vyskytujú podľa odborníkov veľmi často a ich príčinami nemusia byť závažné zdravotné komplikácie. Práve z týchto dôvodov je pre vedcov náročné dospieť k jednoznačnému záveru o vplyve vakcín proti ochoreniu COVID-19 na menštruáciu. Navyše, menštruačný cyklus môžu výrazne ovplyvniť vírusové ochorenia vrátane COVID-19, alebo akákoľvek iná zmena zdravotného stavu, doplnil ŠÚKL.

Poukázal tiež na to, že poruchy menštruačného cyklu sa vyskytujú aj medzi hláseniami podozrení na nežiaduce účinky vakcín proti ochoreniu COVID-19. Podobné hlásenia však boli zaznamenané aj v prípade iných vakcín, napríklad vakcín proti HPV. "Z 8547 hlásení podozrení na nežiaduce účinky v súvislosti s očkovaním na prevenciu COVID-19 sa 155 týka porúch menštruácie," spresnil štátny ústav.

Doplnil, že v súčasnosti sa nepreukázala príčinná súvislosť medzi vakcínami proti ochoreniu COVID-19 a menštruačnými poruchami. Európska lieková agentúra však túto tému podrobne sleduje.

Štátny ústav odporúča, že pokiaľ sa u očkovanej ženy vyskytlo neočakávané krvácanie mimo cyklu, prípadne u nej pretrvávajú poruchy menštruačného cyklu, aby sa obrátila na svojho gynekológa.

"Ak máte pochybnosti, či je očkovanie pre vás vhodné, opýtajte sa svojho ošetrujúceho lekára," dodali odborníci.