Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

ŠÚKL: Pri správnej liečbe majú deti veľkú šancu vyliečiť sa z rakoviny

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Najčastejšími diagnózami u detských onkologických pacientov na Slovensku i vo svete sú podľa ŠÚKL leukémie, rakovina mozgu, lymfómy a solídne nádory.

Bratislava 15. februára (TASR) - Príčina vzniku onkologických ochorení u detí nie je vo väčšine prípadov známa. Nedá sa im preto predchádzať. Pri včasnej diagnostike a správnej liečbe je však vysoká pravdepodobnosť vyliečenia a návratu do života. Pripomenul to Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) pri príležitosti stredajšieho Medzinárodného dňa detskej rakoviny.

"Každý rok je na svete diagnostikovaná rakovina viac ako 400.000 deťom a dospievajúcim mladším ako 20 rokov. Miera prežitia závisí od regiónu, pričom 80 percent vyliečených pacientov pochádza z ekonomicky rozvinutých krajín. V menej rozvinutých krajinách je miera prežitia iba 20 percent," priblížil.

Najčastejšími diagnózami u detských onkologických pacientov na Slovensku i vo svete sú podľa ŠÚKL leukémie, rakovina mozgu, lymfómy a solídne nádory. "Leukémie predstavujú až 30 percent všetkých onkologických chorôb detí," doplnil.

Medzinárodný deň detskej rakoviny vyhlásili účastníci každoročného stretnutia Medzinárodnej konfederácie organizácií rodičov detí trpiacich rakovinou v septembri 2001. Prvýkrát sa tento deň konal v roku 2002. Počas tohto dňa sa popri odborných a osvetových podujatiach vo viacerých krajinách sveta konajú aj akcie na podporu výskumu rakoviny. Symbolom povedomia o detskej rakovine je zlatá stužka.