Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

ŠÚKL: Prínos jódu pri prevencii či liečbe COVID-19 sa nepreukázal

Na snímke riaditeľka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Zuzana Baťová. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Užívanie lieku registrovaného na dezinfekciu ústnej dutiny a hltana pri zápalových a infekčných ochoreniach môže mať pri nadmernom užívaní jódu za následok vznik strumy a hypo- alebo hypertyreoidizmu.

Bratislava 12. augusta (TASR) - Prínos jódu pri prevencii či liečbe ochorenia COVID-19 sa nepreukázal. Nejde o overený prostriedok na boj proti tomuto ochoreniu. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Magdaléna Jurkemíková s tým, že ústav neodporúča neuvážené užívanie jódu, keďže pri jeho nadmernom užívaní hrozia zdravotné riziká.

Poukázala na to, že na Slovensku je registrovaných viacero liekov s obsahom jódu v rôznych formách. "Užívanie jódových tabliet, ktoré sú v SR registrované na prevenciu príjmu rádioaktívneho jódu, napríklad v prípade radiačnej havárie alebo počas vyšetrenia v nukleárnej medicíne, môže v dlhodobom horizonte viesť k depresii, nervozite, impotencii či nespavosti," vysvetlila.

Užívanie lieku registrovaného na dezinfekciu ústnej dutiny a hltana pri zápalových a infekčných ochoreniach môže mať podľa odborníkov pri nadmernom užívaní jódu za následok vznik strumy a hypo- alebo hypertyreoidizmu.

Plošné užívanie jódu na prevenciu či liečbu ochorenia COVID-19 ústav neodporúča.