Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Sulík: Ak Igor Matovič neodíde, SaS vystúpi z vlády

Na snímke zľava predseda SaS Richard Sulík a podpredseda SaS Branislav Gröhling sa rozprávajú s novinármi po stretnutí s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou v Prezidentskom paláci v Bratislave 16. marca 2021. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Nebudeme pod Matovičom spolu vo vláde, lebo sa stávame spoluzodpovední za katastrofálne vedenie vlády, skonštatoval Sulík.

Bratislava 16. marca (TASR) - Premiér Igor Matovič (OĽANO) je teraz na ťahu a on sa má vyjadriť, či sa rozhodol odstúpiť, aby sa mohlo pokračovať v zmysluplnej vláde. Ak sa svojho postu nevzdá, koaličná SaS vystúpi z vlády. Po utorkovom stretnutí s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou to vyhlásil šéf SaS a vicepremiér Richard Sulík. Matovičovi dáva SaS najneskorší termín do stredy 24. marca. Predstavitelia liberálov sa s prezidentkou bavili už aj o tom, ako bude prebiehať prípadný proces demisie.



"Matovič sa má vyjadriť, ako sa rozhodol. Či odstúpi, aby sme mohli pokračovať v zmysluplnej vláde, alebo bude hľadať krkolomné konštrukcie od menšinovej vlády po úplne natesno vládu, alebo bude v úvodzovkách dokupovať voľne blúdiacich poslancov. On sa musí rozhodnúť," skonštatoval Sulík. Šéf SaS a minister školstva Branislav Gröhling (SaS) sa na stretnutí s hlavou štátu bavili aj ako bude prebiehať proces demisie. SaS totiž trvá na svojom ultimáte najneskôr do 24. marca. "Nechceme, aby keď odídu hneď traja ministri za SaS, vznikol zbytočne veľký problém a aby bol Matovič pripravený, pokiaľ sa rozhodne neodstúpiť. Rovnako aj, aby prezidentka vedela, čo ju čaká," poznamenal vicepremiér. Ak sa Matovič vyjadrí skôr, že z funkcie neodstúpi, SaS hneď odchádza z vlády. Klub SaS aj Republiková rada SaS sú v postoji jednotní. "My nebudeme pod Matovičom spolu vo vláde, lebo sa stávame spoluzodpovední za katastrofálne vedenie vlády," skonštatoval Sulík. Zároveň avizoval, že požiadal o stretnutie s poslancami z parlamentného klubu OĽANO.

Matovičova vláda je v kríze, ktorá prepukla po nákupe vakcíny Sputnik V, napätie v koalícii je dlhodobo. Prispievajú k nemu najmä konflikty medzi Matovičom a Sulíkom. Všetky štyri vládne strany sa zhodovali, že nechcú predčasné voľby. SaS a Za ľudí volali po rekonštrukcii vlády, žiadali odchod ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) aj premiéra Matoviča. Krajčí už demisiu podal.

SaS a Za ľudí v pondelok (15. 3.) oznámili, že žiadajú demisiu premiéra. Veronika Remišová aj Sulík sú ochotní vzdať sa funkcií vo vláde. SaS povedala, že ak Matovič neodstúpi, strana odíde z vlády. Za ľudí pripúšťa rovnaký scenár. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) jasne vyhlásila, že pod Matovičovým vedením už vo vláde nezostane, nevie tam presadzovať reformy.

Hnutie Sme rodina nazvalo dianie v koalícii cirkusom, minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) oznámil svoju demisiu. Hovorí o geste pre čo najskoršie ukončenie krízy. OĽANO naďalej odmieta predčasné voľby a trvá na tom, že demisiou Krajčího splnilo požiadavky na rekonštrukciu vlády.