Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Reakcie opozičných politikov na údajnú nahrávku z kauzy Gorila

Na archívnej snímke predseda strany Sloboda a solidarita (SaS) Richard Sulík. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Spis Gorila má zachytávať rozhovor medzi Haščákom s politikmi o províziách v štátnych obchodoch v rokoch 2005 a 2006.

Bratislava 16. októbra (TASR) – Je silný dôvod na to, aby hlavní aktéri kauzy Gorila sedeli vo vyšetrovacej väzbe, pokiaľ je v údajnej nahrávke z kauzy to, čo už v skorších prepisoch. Vyhlásil to líder opozičnej SaS Richard Sulík s tým, že nezávislý a spravodlivý súd by mal rozhodnúť, čo s týmito aktérmi následne urobí.

Sulík tvrdí, že najbližšie dni ukážu, či nahrávka je, alebo nie je pravdivá. "Mám silné podozrenie, že to pravdivé je," skonštatoval. Priznal však, že nahrávku ešte nepočul a nevie presne, čo v nej je. Následne na stredajšej tlačovej konferencii vyhlásil, že to, čoho sme svedkami v kauze Gorila, je niečo bezprecedentné a ukazuje sa ako úzko bola previazaná mafia s politikmi.

Hlavní aktéri budú podľa Sulíka zrejme mariť vyšetrovanie, ovplyvňovať svedkov a budú sa snažiť uniknúť pred spravodlivosťou. "Preto si myslím, že vo všetkých oprávnených prípadoch by mala byť okamžite nariadená vyšetrovacia väzba," povedal líder SaS. Orgány činné v trestnom konaní vyzval, aby konali. "Ide o to, aby spravodlivosť na Slovensku nestratila posledné zvyšky dôvery," podotkol Sulík.

Viaceré redakcie slovenských médií dostali mailom link na zvukovú nahrávku, na ktorej má byť údajne zachytená kauza Gorila. Skupina Penta, ktorej spolumajiteľ Jaroslav Haščák má byť jedným z aktérov na nahrávke, už avizovala, že podá v tejto súvislosti trestné oznámenie. Penta autenticitu nahrávky spochybňuje.

Spis Gorila má zachytávať rozhovor medzi Haščákom s politikmi o províziách v štátnych obchodoch v rokoch 2005 a 2006. Nahrávku Gorily našla polícia v decembri 2018 v dome podnikateľa Mariana K. Jej autenticitu potvrdil pre viaceré médiá odchádzajúci šéf vyšetrovacieho tímu Gorila Lukáš Kyselica.

I.Matovič: R.Fico sa priznal, že načierno financoval kampaň svojej strany


Igor Matovič, archívna snímka.
Foto: TASR Jakub Kotian

Predseda koaličného Smeru-SD Robert Fico sa priznal, že načierno financoval kampaň svojej politickej strany. V súvislosti s údajnou nahrávkou kauzy Gorila to v stredu vyhlásil líder opozičného hnutia OĽaNO Igor Matovič. Fico sa podľa neho na nahrávke sám priznal. Matovič zároveň dodal, že je to naozaj kauza druhej vlády Mikuláša Dzurindu, najväčší podiel na tom mala SDKÚ s Miroslavom Beblavým, súčasným lídrom mimoparlamentnej strany Spolu-OD.

"V kľúčovej časti sa priznáva k tomu, že legalizoval príjmy z trestnej činnosti," povedal Matovič v súvislosti s Ficom a nahrávkou. Podľa Matoviča mala stáť kampaň Smeru-SD 284 miliónov korún, pričom oficiálne priznali len desať a pol milióna. Poznamenal, že líder Smeru-SD by sa mal postaviť pred vyšetrovateľa. "Je to explicitný dôkaz, že Fico načierno financoval kampaň strany Smer-SD," dodal.

Matovič zároveň kritizoval stredajšie vyjadrenie premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD). Ten povedal, že Fico môže pokojne spávať, pretože nič nepotvrdzuje, že by páchal trestnú činnosť. Matovič dodal, že by mal do volieb očistiť kandidátku strany, rovnako by to ale podľa jeho slov mali urobiť aj ostatné strany, ktorých členovia vtedy v kauze figurovali.

Podotkol tiež, že Gorila je kauza druhej Dzurindovej vlády a sú v nej "namočené" všetky politické strany, najmä SDKÚ. V tejto súvislosti spomenul lídra mimoparlamentnej strany Spolu-OD a nezaradeného poslanca Miroslava Beblavého. Ten podľa Matoviča "hrubým a nemorálnym spôsobom" zavádza verejnosť. Tvrdí, že pre Gorilu nebojoval proti Anne Bubeníkovej pred voľbami, kedy by to ohrozilo jeho miesto na kandidátke SDKÚ, ale až po voľbách.

Matovič zdôraznil, že každý, kto je v kauze spomenutý, by nemal byť ďalej v politike, rovnako ako ľudia, ktorí vtedy o kauze vedeli a mlčali. Rovnako kritizoval spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka. Ten by podľa jeho slov mal prísť o svoj majetok rovnako ako iní podvodníci.

B. Kollár: Ľudia sa musia dozvedieť pravdu, aktéri Gorily mali byť už odsúdení


Na archívnej snímke poslanec NR SR Boris Kollár (SME RODINA).
Foto: TASR - Martin Baumann

Ľudia, ktorí sú zapojení v kauze Gorila, mali byť dávno odsúdení, ľudia sa musia dozvedieť pravdu. V reakcii na zverejnenie údajnej nahrávky kauzy Gorila to v stredu povedal predseda opozičného Sme rodina Boris Kollár. Na podrobnosti vyšetrovania sa chce pýtať aj ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer-SD) a policajného prezidenta Milana Lučanského. Kritizoval stanovisko finančnej skupiny Penta, ktorá médiá vyzvala, aby údajnú nahrávku nezverejňovali.

"Musíme vytvoriť tlak, ľudia sa musia dozvedieť pravdu. Nemôžeme hájiť záujmy jedného človeka, ktorý je v tom nakoniec namočený," skonštatoval Kollár s tým, že záujem verejnosti by mal byť nadradený záujmom jednotlivca. "Ľudia, ktorí toto spáchali, mali byť dávno odsúdení," podotkol s tým, že rovnako by mali niesť zodpovednosť politici, ktorí to všetko dovolili.

Kollár zároveň kritizoval vyjadrenie finančnej skupiny, že ak médiá zverejnia údajnú nahrávku Gorily, budú čeliť trestnému stíhaniu. Takéto "vyhrážky" považuje za nehoráznosť.

Podpredseda Sme rodina Peter Pčolinský doplnil, že nie je podstatné, akým spôsobom sa dostala von nahrávka kauzy, ale čo obsahuje.

Na podrobnosti vyšetrovania sa chcú pýtať aj ministerky vnútra a šéfa polície. Tí by mali prísť na zasadnutie parlamentného brannobezpečnostného výboru aj v súvislosti s nahrávkou rozhovoru Mariana K. s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom.

P. Pčolinský tvrdí, že sa potvrdzuje to, čo si všetci sedem rokov mysleli


Na archívnej snímke Peter Pčolinský (Sme rodina).
Foto: TASR - Pavol Zachar

Po siedmich rokoch sa potvrdzuje to, čo si všetci celý čas v súvislosti s údajnou nahrávkou Gorila mysleli, uviedol poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Pčolinský (Sme rodina) s tým, že keď si v roku 2012 čítal prepis nahrávky, tak mu bolo zle, ale veril tomu, čo tam bolo.

"Otázkou je, čo sa s tým spraví. Či sa dvihne koberec a táto Gorila sa pod neho zametie a budeme sa tváriť, že sa to vyšetriť nedá. Alebo sa to po tých rokoch vyšetrí a osoby, ktoré sú tam spomínané, skončia tam, kde majú skončiť," poznamenal Pčolinský. Ako doplnil, pre neho je podstatné, aby verejnosť vedela, čo sa tu dialo a čo sa tu deje. Zároveň súhlasí s tým, aby sa o rôznych prepisoch a nahrávkach verejnosť dozvedela. "Pokiaľ by to nebolo vonku, tak by sa ani nič neriešilo," dodal.

Nezaradená poslankyňa NR SR a predstaviteľka mimoparlamentnej strany Za ľudí Veronika Remišová uviedla, že keď sa táto nahrávka našla, bolo len otázkou času, kedy bude aj zverejnená. "V súčasnosti si myslím, že situácia je taká, že zverejnenie týchto skutočností je vo verejnom záujme. Ľudia majú právo vedieť, kto 'tuneloval' tento štát, akým spôsobom, kto sa na tom priživoval, aké kšefty sa robili, ako bola ovplyvňovaná polícia, prokuratúra či justícia," povedala. Kauza by sa mala podľa nej vyšetriť a zodpovední aktéri by mali byť "bez milosti" potrestaní. "Za týmto nemôžeme urobiť hrubú čiaru," skonštatovala.

Nezaradený poslanec NR SR a niekdajší minister kultúry Ficovej vlády Marek Maďarič predpokladá, že tieto udalosti budú mať nejaké politické následky. Netrúfa si však teraz predpovedať aké. "Celá kauza Gorila je o všeličom. Ak sa ma pýtate na Roberta Fica, tak je to, povedal by som, menej dôležitá sekvencia. Ak sa bavíme o podstate, ktorú kauza Gorila, ak je pravdivá, preukázala, je to zapojenie vtedajších predstaviteľov vlády do trestnej činnosti v súvislosti so spoluprácou s finančnou skupinou," vyhlásil. Nevie predpovedať, či to bude mať trestnoprávne dosahy.