Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Sulík: Pripájame sa k výzve V. Remišovej, aby vládu neviedol I.Matovič

Na snímke v popredí sprava minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS), predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík a podpredseda SaS a minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling počas tlačovej konferencie strany SaS na tému Stanovisko SaS k atuálnej koaličnej kríze 15. marca 2021 v Bratislave. Foto: TASR Pavel Neubauer

Sulík zároveň zdôraznil, že SaS nepodporuje predčasné voľby a ak bude takýto návrh predložený do NR SR, nebude zaňho hlasovať.

Bratislava 15. marca (Teraz.skúTASR) - Strana SaS sa pripája k výzve V. Remišovej, aby vládu neviedol I. Matovič a vyzýva ho na odstúpenie z funkcie. Sulík zároveň ponúka svoju pozíciu vo vláde. Oznámil to na tlačovej konferencii.



"Považujeme za riešenie, aby členom vlády nebol ani jeden predseda koaličnej strany," naznačil Sulík. Igor Matovič podľa neho rozdeľuje spoločnosť, manažérsky, osobnostne a komunikačne nie je schopný viesť vládu. "Dohody s Igorom Matovičom neplatia, on svoju povahu nezmení," povedal Sulík s tým, že takto sa vo vláde pokračovať nedá.



"Po roku vlády je slovo chaos to, čo najlepšie vystihuje vládu Igora Matoviča," povedal Sulík. Dúfa, že sa podarí postaviť novú vládu na pôdoryse súčasnej vládnej koalície.

Pokiaľ sa tak nestane, bude 24. marca Republiková rada SaS rozhodovať o vystúpení strany z vlády a vládnej koalície. Ako dodal, v tejto chvíli nie sú všetky rozhodnutia len v moci SaS, takže bude očakávať aj kroky koaličných partnerov a poslaneckého klubu OĽaNO.

Mnohí budú podľa Sulíka prirovnávať rozhodnutie SaS k pádu vlády Ivety Radičovej. Vysvetľuje však, že prípadným odchodom SaS by vláda nepadla a strana je v súčasnosti zásadne proti predčasným voľbám. Koalícia by mala aj bez nej dostatok poslancov. Výsledkom rokovaní môže byť aj menšinová vláda. "V našich rukách nie sú všetky udalosti," podotkol Sulík s tým, že je veľa verzií toho, ako sa môžu rokovania skončiť. Deklaroval, že ak by sa do parlamentu dostal návrh na predčasné voľby, poslanci za SaS budú hlasovať proti. Na poste šéfa kabinetu by si SaS vedela predstaviť ministra financií Eduarda Hegera (OĽANO).

Strana je tiež pripravená v rokovaniach robiť ústupky. Nijako nespochybňuje nárok OĽANO nominovať predsedu vlády a nespochybňuje ani výsledky volieb.

Sulík zdôraznil, že po roku potrebujú pokoj, stabilitu a konštruktívnu spoluprácu. "Je dôležité, aby mal premiér dôveru občanov a bol schopný dobrej spolupráce s prezidentkou, samosprávami aj koaličnými stranami, aby nerozoštvával spoločnosť, naopak, aby ju spájal," povedal Sulík.

Predseda SaS avizoval, že požiadal o stretnutie prezidentku Zuzanu Čaputovú.

"Požadujeme rekonštrukciu vlády, pričom minimálnou požiadavkou je výmena premiéra," vyhlásil Sulík s tým, že strana je ochotná rokovať aj o ďalších zmenách.

Vládna kríza prepukla po nákupe vakcíny Sputnik V, napätie v koalícii je dlhodobo. Prispievajú k nemu najmä konflikty medzi Matovičom a Sulíkom. Všetky strany sa zhodovali, že nechcú predčasné voľby. SaS a Za ľudí volali po rekonštrukcii vlády, žiadali odchod ministra Krajčího aj premiéra Matoviča. Krajčí už demisiu podal.

Šéfka Za ľudí Veronika Remišová požiadala Sulíka a Matoviča, aby odišli z vlády, to je podľa nej riešenie súčasnej krízy. Minister Milan Krajniak zo Sme rodina hovoril počas víkendu o dvoch riešeniach krízy, dohode medzi Sulíkom a Matovičom alebo predčasných voľbách. OĽANO predčasné voľby odmietlo, rokovania podľa hnutia pokračujú, no rozpory sa zatiaľ odstrániť nepodarilo.