Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Sulík: SaS je pripravená ísť do zmysluplnej koalície

Na archívnej snímke predseda SaS Richard Sulík. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Sulík ešte minulý týždeň zdôrazňoval, že SaS pôjde do volieb samostatne.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Opozičná SaS je pripravená ísť do zmysluplnej koalície s nespochybniteľným lídrom. V utorok to povedal predseda strany Richard Sulík s tým, že rokovania sa uskutočňujú.

"Strana Sloboda a Solidarita je pripravená ísť do zmysluplnej koalície s nespochybniteľným lídrom. Ja osobne takéto ambície nemám. Rokovania sa uskutočňujú, ale k dátumom, miestam, zúčastneným osobám, a najmä k obsahu sa vyjadrovať nebudem," uviedol Sulík.

O vytvorení spoločnej koalície v utorok hovorila aj mimoparlamentná strana Za ľudí. Pre TASR uviedla, že stále rokuje o vytvorení koalície s PS-Spolu, SaS, KDH a OĽaNO, nazvanej Blok zmeny. Exprezident a predseda Za ľudí Andrej Kiska absolvoval za posledný týždeň niekoľko stretnutí so všetkými demokratickými opozičnými stranami. Strana tak reagovala na slová lídra hnutia OĽaNO Igora Matoviča, že namiesto rečí o snahe vytvoriť koalíciu by strana mala vytvoriť reálnu koalíciu, napríklad s KDH, SMK alebo SaS.

Sulík ešte minulý týždeň zdôrazňoval, že SaS pôjde do volieb samostatne. Informoval zároveň o tom, že strana sa pridá k dohode o neútočení, ktorú podpísali mimoparlamentné KDH, koalícia Progresívne Slovensko (PS)-Spolu a ku ktorej sa pridala aj neparlamentná strana Za ľudí.

SaS v októbri opustili viacerí členovia, medzi nimi aj podpredsedovia SaS Jana Kiššová či Ľubomír Galko. Stranu opustili po tom, ako na nominačnom kongrese strany schválili Sulíkov návrh kandidačnej listiny do volieb, na ktorom osobnosti okolo Galka nefigurovali. Na nominačnom kongrese zároveň hlasovaním vylúčili zo strany dovtedajšiu predsedníčku poslaneckého klubu SaS Natáliu Blahovú.

Po odchode členov strana začala naberať nových. Straníkmi sa stal napríklad súčasný podpredseda Národnej rady (NR) SR Martin Klus či predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba. Do volieb bude za stranu kandidovať napríklad z čísla dva aj europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová, ďalej aj poslanci Branislav Gröhling či Alojz Baránik. V súvislosti so stranou sa spomína aj vedec a niekdajší kandidát na prezidenta Robert Mistrík. Tomu Sulík dokonca v lete ponúkol miesto predsedu a lídra, Mistrík to však vtedy neprijal.